IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple постигна отлагане на промените в App Store в САЩ

Компанията спечели обжалване в спора си с Epic Games и предвиденото за четвъртък облекчаване на правилата на App Store засега няма да влезе в сила

10:21 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO</em></p>

Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Американският технологичен концерн Apple успя в последния момент да отложи разпореденото от съда облекчаване на правилата на App Store. В сряда американски апелативен съд постанови, че възраженията на Apple повдигат сериозни въпроси и при грешка биха могли да причинят значителни вреди на производителя на iPhone. Поради това той спря прилагането на промените, които трябваше да влязат в сила в четвъртък, пише The Wall Street Journal

Според решението на калифорнийски окръжен съдия на разработчиците на приложения в САЩ трябва да се даде правото да препращат към възможности за плащане извън платформата на Apple чрез връзки или бутони в своите приложения. Решението беше взето в началото на септември в рамките на делото между Apple и компанията Epic Games, производител на онлайн играта Fortnite. Apple твърди, че промяната ще навреди на потребителите и на целостта на платформата App Store.

Наред с други неща, апелативният съд е обезпокоен от заключението на окръжния съдия, че бизнес практиките на Apple не нарушават антитръстовото законодателство, но нарушават калифорнийския закон срещу нелоялната конкуренция. Apple приветства отлагането. „Загрижени сме, че промените биха създали нови рискове за неприкосновеността на личния живот и сигурността“, заяви говорител.

Заповедта на съда означава, че Apple ще може да отложи, може би с години, въвеждането на някои от най-значимите промени в начина, по който работи с доходоносния си App Store, докато компанията и Epic се стремят към по-мащабни обжалвания.

В подадената в края на ноември жалба до апелативния съд Apple твърди, че незабавното прилагане на първоначалното решение по делото, постановено от окръжния съдия на САЩ Ивон Гонзалес Роджърс, ще навреди на „милиони участници от двете страни на платформата App Store". 

В началото на ноември съдия Гонзалес Роджърс отхвърли искането на Apple за отлагане на заповедта. Делото започна през август 2020 г., когато Epic подаде иск срещу Apple, твърдейки, че производителят на iPhone има неправомерен монопол върху контрола на разпространението на софтуера на своите устройства и принуждава разработчиците да използват нейната система за плащане в приложенията, която взема такса в размер на 30%.

При разглеждането на жалбата съдия Гонзалес Роджърс беше заявила, че предложеното спиране ще забави прилагането на промените с години. Apple беше изправена пред краен срок за въвеждане на промените - 9 декември. 

Новото съдебно решение зарадва инвеститорите, а акциите на производителя на  iPhone поскъпнаха с 2,3 на сто до рекордните за всички времена 175,08 долара. Ако книжата поскъпнат с още пет процента, доставчикът на електроника ще бъде първата компания, която ще премине границата от 3 трлн. долара по отношение на пазарната си капитализация.

В съдебното дело Epic искаше да получи правото да управлява свой собствен магазин за приложения в iPhone, но не успя. В същото време окръжният съдия Ивон Гонзалес Роджърс постанови, че Apple вече не може да забранява на разработчиците да насочват потребителите към възможности за закупуване на продукти на по-ниски цени извън App Store.

Apple предупреди, че от гледна точка на компанията някои разработчици тълкуват решението на съдията твърде щедро и възнамеряват да поставят цели алтернативни процеси на плащане зад връзките. Според групата това може да позволи на злонамерени разработчици да злоупотребяват с данните на потребителите, а Apple не можела да предотврати това.

По принцип компанията позволява закупуването на цифрови стоки - например виртуални предмети в приложения за игри - чрез собствената си платежна платформа. По този начин корпорацията задържа такса от 15 или 30%. Apple твърди, че процедурата ще предпази потребителите от опити за измама и злоупотреба с техните данни. Някои разработчици на приложения обаче я критикуват, че таксата е неоправдано висока.

Системите на магазините за приложения на Apple и на разработчика на Android Google напоследък са обект на засилен контрол от страна на регулаторните органи и политиците. В някои страни, а също и в ЕС, се планира платформата за iPhone да бъде отворена за други магазини за приложения. Apple предупреждава за опасностите, които подобна стъпка крие за потребителите.

Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още