IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: AI е основен инструмент на бизнеса за намаляване на въглеродния отпечатък

Лидерът на Apple е на визита в Китай

10:48 | 25.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че изкуственият интелект е основен инструмент за подпомагане на бизнеса да намали въглеродния си отпечатък. Той направи коментара в рамките на участие в събитието China Development Forum в неделя, пише Bloomberg.

Кук участва в дискусия на годишното събитие в Пекин като кулминация на една седмица, в която публично се опитва да покаже ангажимента на неговата компания към Китай. По-рано той се срещна с министъра на търговията Уан Уънтао и обяви план за допълнителни инвестиции във веригата на доставките на Apple, в магазини и в развойна дейност в страната.

Apple си постави едни от най-амбициозните цели в сравнение с други компании по отношение на намаляването на въглеродния си отпечатък. За целта тя рекламира Apple Watch като първия си въглеродно неутрален продукт. Кук се фокусира върху тази тема в коментарите си на събитието и през по-голямата част от своето посещение.

„Постигаме голям напредък. Все още не сме там, където искаме да бъдем, а пътят напред изисква повече иновации“, посочи Кук по отношение на екологичните цели на компанията. Apple прави значителни инвестиции и влага ресурси в развитието на своя изкуствен интелект, не на последно място защото беше изпреварена от по-агресивни конкуренти като OpenAI с ChatGPT.

Изкуственият интелект „осигурява огромен набор от инструменти за всяка компания, която желае да бъде въглеродно неутрална или да намали значително емисиите си“, коментира 63-годишният изпълнителен директор. Технологията може да помогне на бизнеса да изчисли въглеродния отпечатък на отделния човек, да идентифицира наличните материали за възстановяване и да предложи стратегии за рециклиране.

Подобно на Apple, водещите китайски технологични компании се надпреварват да излязат напред в състезанието за предлагане на изкуствен интелект, но търговските санкции на САЩ ограничиха достъпа им до най-добрите полупроводници, ползвани за целта – тези на Nvidia.

Лидерът на Apple пристигна в Китай в момент, в който Пекин иска да покаже, че е отворен за бизнес. Кук беше едно от имената в миналогодишния списък с участници в рамките на първия път, в който събитието се проведе на живо след три години изолация заради Covid.

Пред репортери Кук коментира, че през последната година е посещавал Китай често, защото „тук е толкова оживено и толкова динамично, че винаги ми е приятно да идвам“. Неговият екип, отговарящ за социалните му мрежи, отбеляза в профила му в Weibo посещения при партньори, занимаващи се с доставки, както и в малък бизнес за приготвяне на кафе, използващ технология на Apple.

„За да направим най-добрите продукти, имаме нужда от партньори, които споделят нашия ангажимент към иновациите и опазването на планетата“, посочва Кук в една от публикациите, като хвали доставчиците BYD Co., Lens Technology и Shenzhen Everwin Precision Technology. Той също така похвали кафемашината Saturnbird за рециклиране на утайка от кафе и контейнери.

Екологичната тема за пътуването на Кук, което включваше откриването на голям нов магазин в Шанхай в четвъртък, може би е била избрана, за да се избегне попадането в противоречие с геополитическата чувствителност. Отношенията между САЩ и Китай продължават да се влошават, предвид заплахите за забрана на TikTok на ByteDance в САЩ, ако китайският ѝ собственик не се откаже от американските активи на бизнеса.

Същевременно Apple трябваше да се справя с ескалиращата забрана за ползване на iPhone в държавни учреждения и в държавни предприятия.

Глобалните корпоративни операции на компанията сега са въглеродно неутрални и тя се стреми да постигне нулево нетно въздействие върху климата в целия си бизнес до 2030 г. Това ще включва производствените вериги за доставки и пълния жизнен цикъл на продукта.

Същевременно Apple си постави за цел да елиминира пластмасата от опаковките на своите продукти до 2025 г. Когато премахна външната пластмасова обвивка от опаковката на своя iPhone 13, Apple избегна 600 тона отпадъци, показвайки въздействието на дори малки промени, когато става дума за мащабна производствена мрежа. Технологичният гигант произвежда стотици милиони бройки iPhone, iPad и Mac всяка година, предимно в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
що за малоууумно изказване... накрая ще стане като в оня филм, дето изкуствения интелект беше програмиран да елеминира заплахите за хората... и той започна да елиминира хората, защото според изчисленията му, те са най голямата заплаха ... за хората... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още