IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антимонополният иск срещу Apple следва стратегия, която успя да надвие Microsoft

Технологичната индустрия обаче се е променила значително

07:00 | 25.03.24 г.
Снимка: Haiyun Jiang/Bloomberg
Снимка: Haiyun Jiang/Bloomberg

Антимонополният иск на правителството на САЩ срещу Apple се основава на преломен случай от 1998 г., който разби хватката на Microsoft върху софтуера за настолни компютри, но това може да се окаже несъвършен план за пазара на смартфони днес, предава Ройтерс.

Пазарът на iPhone днес изглежда много по-различен от почти монопола, на който се радваше операционната система Windows на Microsoft преди две десетилетия и в резултат на това правителството може да се сблъска с по-големи трудности в справянето с Apple, казват експерти по право.

Министерството на правосъдието, заедно с 15 щата, обвиниха Apple в незаконно монополизиране на пазара на смартфони чрез ограничения върху разработчиците на приложения, които ограничават избора и иновации. Според министерството това принуждава потребителите да плащат по-високи цени.

Apple твърди, че правителството греши по отношение на фактите и закона.

Правителството трябва да докаже, че бизнес практиките на Apple са били „изключващи“ и са навредили на потребителите чрез влошаване на качеството на конкурентни продукти, смятат няколко експерти по право.

Правителството обвини Apple в потискане на технологии, които биха засилили конкуренцията при смартфоните в пет области: т.нар. суперприложения, облачните приложения за игри, чат приложенията, умните часовници и дигиталните портфейли.

Един пример, даден от правителството, е познат на всеки, който изпраща текстови съобщения от iPhone на потребител на телефон с Android - страховитият „зелен балон“, който води до пречки като зърнести снимки, изпратени с текст, които не се прилагат при изпращане на текстови съобщения между два телефона, използващи Операционната система iOS на Apple.

Антимонополните органи коментираха, че Apple бързо разширява своето влияние и власт в индустрии като създаването на съдържание и финансовите услуги.

За сравнение, Microsoft беше обвинена в злоупотреба с пазарно господство, за да попречи на потребителите да инсталират свободно софтуер на компютри, които използват операционната система на компанията.

Това може да звучи подобно на контрола на Apple върху магазина ѝ за приложения, но правни експерти казват, че има важни разлики.

Apple може да сключва договори с когото иска и да проектира продукти, както намери за добре, посочват те.

Проблем е, когато компания с монополна власт предприеме стъпки за намаляване на краткосрочната печалба, така че да държи конкурентите си далече в дългосрочен план, казва Дъглас Рос, учен по антимонополните въпроси в Юридическия факулт на Вашингтонския университет.

„Основното предположение на Министерството на правосъдието е, че Apple трябва да си сътрудничи с конкурентите, за да им позволи да се конкурират с Apple”, коментира Рос.

Пазарен дял

Microsoft беше принудена да отвори своята операционна система, защото контролираше 95% от пазара на операционни системи за настолни компютри през 90-те години. За сравнение, Apple държеше 55% от пазара на смартфони в Северна Америка към края на септември по брой продажби, докато останалата част включва основно смартфони, ползващи операционната система Android на Google, сочат данни на компанията за пазарни анализи Canalys.

Министерството на правосъдието иска да дефинира пазара като този на смартфоните в САЩ. Представители на Apple твърдят, че ще се опитат да убедят съда да дефинира пазара като глобалния пазар на смартфони.

Apple и конкурентът ѝ Samsung Electronics имаха по 20% пазарен дял глобално през 2023 г., макар че Apple надмина леко Samsung по брой продажби, допълват данни на Canalys.

Microsoft „очевидно беше монополист и нямаше ефективни конкуренти в областта на операционните системи за персонални компютри“, посочва Рос. От друга страна, Android „е много популярен, особено в останалия свят, и е много ефективен конкурент на iOS”.

Рос прогнозира, че на Министерството на правосъедието ще му бъде по-трудно да надделее над Apple, отколкото беше в случая с Microsoft.

Някои от тези обвинения са повдигани и преди в съда.

През 2021 г., в рамките на антимонополен казус, повдигнат от разработчика на играта „Fortnite” Epic Games, федерален съдия установи след процес, че Epic не е успяла да докаже, че потребителите на Apple са били „заключени“ да ползват iPhone и няма да преминат към устройства с Android.

Разбира се, държавните власти знаят тези различия и все пак заведоха делото.

Правни експерти твърдят, че това отразява гледната точка на правосъдието и на Федералната търговска комисия към администрацията на Джо Байдън относно сложни случаи.

„Те са щастливи да поемат риска от наистина голямо дело“, коментира адвокатът на ищците Патрик Макгеън, чиято фирма участва в съдебни спорове срещу Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още