IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заведоха дело срещу Apple за монопол на пазара на смартфони

Apple е използвала поредица от променливи правила в опит да попречи на иновациите и да „задуши“ конкурентите си, се твърди в жалбата

18:58 | 21.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съединените щати заведоха дело срещу Apple, като обвиняват технологичния гигант в монополизиране на пазара и смазване на конкурентите, съобщава BBC.

Американското министерство на правосъдието обвинява компанията, че е използвала контрола си над iPhone, за да ограничи както конкурентите си, така и възможностите на потребителите. Според жалбата Apple потиска растежа на новите предложения и намалява привлекателността на продуктите, предлагани от конкуренти.

От компанията отричат обвиненията и ще се стремят да ги оборят.

В делото, заведено във федерален съд в Ню Джърси, се твърди, че Apple е използвала поредица от променливи правила в опит да попречи на иновациите и да „задуши“ конкурентите си.

В изявление на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд се посочва, че компанията „подкопава приложения, продукти и услуги, които иначе биха направили потребителите по-малко зависими от iPhone... и биха намалили разходите за потребителите и за разработчиците“.

В жалбата се изреждат редица „антиконкурентни“ мерки, които се твърди, че компанията е предприела, сред които блокиране на приложения с широк набор от функции, потискане на облачни стрийминг услуги, ограничаване на цифровите портфейли на трети страни и „намаляване на функционалността“ на смарт часовници, които не са произведени от компанията.

По време на пресконференция Гарланд заяви, че Apple е поддържала монопола си не просто като изпреварва конкуренцията си, но и като е нарушавала федералните антитръстови закони.  

„Потребителите не трябва да плащат по-високи цени заради това, че компаниите нарушават закона“, каза Гарланд.

Той даде за пример ситуации с потребители на iPhone, които изпращат съобщения до смартфони на друг производител, като това води до ограничена функционалност, включително некриптирана информация и пикселизирани изображения.

„Apple създава бариери, които го правят изключително трудно и скъпо както за потребителите, така и за разработчиците, да се подвизават извън екосистемата на Apple“, казва още той.

Според американското министерство на правосъдието делът на Apple на пазара на смартфони в САЩ надхвърля 70%, а на по-широкия пазар е над 65%.

Според говорителя на Apple Фред Сайнц искът е „погрешен от гледна точка на фактите и закона“ и Apple „ще се защитава срещу него решително“.

„Искът застрашава същността ни и принципите, които отличават продуктите на Apple на силно конкурентните пазари“, каза Сайнц. „Ако бъде спечелен, той ще попречи на способността ни да създаваме технологиите, които хората очакват от Apple“, каза още той.

За трети път Apple става обект на съдебно дело, заведено от Министерството на правосъдието от 2009 г. насам, припомнят от BBC.

Миналия месец на компанията беше наложена глоба от 1,8 млрд. евро от страна на Европейския съюз отново за нарушаване на правилата за конкуренция, в конкретния случай – по отношение на стрийминг услугите. Решението на Европейската комисия е вследствие на жалба, подадена през 2019 г. от шведската музикална стрийминг услуга Spotify заради това, че Apple е попречила на Spotify и други доставчици на музикален стрийминг да информират потребителите за възможности за музикални абонаменти извън App Store – магазина за приложения на Apple. Според ЕК ограниченията, налагани от Apple, представляват нелоялни търговски условия.

Същевременно Meta Platforms, Microsoft, X на Илон Мъск и Match Group се присъединиха към разработчика на играта „Fortnite” Epic Games в протест срещу Apple, като твърдят, че тя не е спазила разпоредена от съда забрана относно плащанията в нейния доходоносен App Store. Компанията отказва да коментира обвинението, което е изпратено до федералния съд в Оукланд, Калифорния. Компанията се позовава на своето изявление от 16 януари, че е изпълнила изцяло разпореждането, което според нея ще защити потребителите и „целостта на екосистемата на Apple“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още