IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични гиганти се присъединиха към Epic Games в битката ѝ срещу Apple

Epic получи подкрепата на Meta, X, Microsoft и Match Group

10:26 | 21.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Meta Platforms, Microsoft, X на Илон Мъск и Match Group се присъединиха към разработчика на играта „Fortnite” Epic Games в протест срещу Apple, като твърдят, че тя не е спазила разпоредена от съда забрана относно плащанията в нейния доходоносен App Store, предава Ройтерс.

Технологичните компании, които разработват някои от най-популярните услуги в магазина за приложения, твърдят, че Apple е в „явно нарушение“ на разпореждането от септември 2021 г., като затруднява насочването на потребителите към по-евтини варианти за плащане за дигитално съдържание.

Apple отказва да коментира обвинението, което е изпратено до федералния съд в Оукланд, Калифорния. Компанията се позовава на своето изявление от 16 януари, че е изпълнила изцяло разпореждането, което според нея ще защити потребителите и „целостта на екосистемата на Apple“.

Epic заведе дело срещу Apple още през 2020 г., посочвайки, че компанията нарушава антимонополното законодателство като изисква потребителите да получават приложения през App Store, където технологичният гигант начислява до 30% комисиона от приходите на разработчиците.

Разпореждането на съда изисква Apple да позволи на разработчиците да предоставят връзки и бутони за пренасочване на потребителите към алтернативни опции за плащане.

Миналата седмица Epic поиска Apple да бъде държана под отговорност, като заяви, че новите правила и новата такса от 27% за разработчиците правят линковете безполезни.

В новите документи технологичните компании твърдят, че поведението на Apple утвърждават практиките, които съдът намери за незаконни, подкрепяйки „прекомерните“ комисиони на Apple и вреди на потребителите и разработчиците.

„Ограниченията на Apple за това къде и как разработчиците могат да комуникират със своите потребители относно техните опции за закупуване на елементи в приложения създават значителни бариери пред конкуренцията и изкуствено завишават цените“, се казва в документа.

През януари Върховният съд на САЩ реши да не разглежда жалбата на Apple срещу разпореждането. Той също така взе решение да не изслушва жалбата на Epic срещу констатациите на по-ниска инстанция, че политиките на Apple не нарушават федералния антитръстов закон.

Apple има срок до 3 април, за да отговори официално на оплакването на Epic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още