IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е Google и Apple да бъдат раздробени от регулаторите?

Според регулаторите двете компании са изградили непробиваеми екосистеми около продуктите си, които не позволяват на клиентите да преминат към конкурентни услуги

13:58 | 24.03.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите технологични компании са изправени пред най-голямото си предизвикателство от десетилетия, тъй като антитръстови регулатори от двете страни на Атлантическия океан вземат ограничителни мерки заради твърдения за антиконкурентни практики, които може да доведат до заповеди за раздробяване на Apple и Google на Alphabet за първи път в индустрията, пише Ройтерс.

Това, от своя страна, може да вдъхнови регулатори от цял свят да се намесят, както се вижда от растящия брой антитръстови разследвания в редица страни след започването на делата в ЕС и САЩ. Откакто AT&T беше раздробена точно преди 40 години, нито една друга компания до момента не е била застрашена от възможността за наложено от регулатори раздробяване в САЩ.

Goolge съобщи, че не е съгласна с обвиненията на ЕС, а Apple заяви, че делото в САЩ е неправилно предвид фактите и законите.

През 1984 г. AT&T, известна също като Ma Bell, беше раздробена на седем независими компании, наречени Baby Bells, с цел прекратяване на едни от най-силните монополи на 20-и век. AT&T, Verizon и Lumen в момента са единствените оцелели дружества.

Сега регулатори твърдят, че компании като Apple и Google са изградили непробиваеми екосистеми около продуктите си, които затрудняват клиентите да преминат към конкурентни услуги.

Министерството на правосъдието на САЩ предупреди в сряда Apple, компания за 2,7 трлн. долара, че заповед за раздробяване не е изключена като решение за възстановяване на конкуренцията. Министерството обедини усилия с 15 щата, за да съди производителя на iPhone за монополизиране на пазара на смартфони, създаване на пречки пред конкурентите и надуване на цените.

Въпреки това вероятно ще са нужни години за решение по делото, с което Apple се зарече да се бори.

Действията в САЩ бяха предприети на фона на други нарастващи заплахи в Европа тази седмица.

Големите технологични компании ще бъдат подложени на по-внимателно наблюдение, а Apple, Meta Platforms и Alphabet вероятно ще бъдат разследвани за възможни нарушения на Директивата за цифровите пазари, което може да доведе до солени глоби и дори заповеди за раздробяване за многократни нарушения, съобщиха пред Ройтерс в четвъртък хора с пряка информация по въпроса, пожелали да останат анонимни.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер помогна за откриването на пътя към драстичните мерки миналата година, когато обвини Google в антиконкурентни практики в доходоносния ѝ бизнес с рекламни технологии и допълни, че може да се наложи компанията да оттегли инвестиции в инструментите си за продажби.

Тя заяви, че изискването Google да продаде някои от активите си изглеждало единственият начин да се предотвратят конфликти на интереси, тъй като това би попречило на компанията да отдава предпочитание на собствени технологични услуги за онлайн цифрови реклами за сметка на рекламодатели и онлайн издатели.

Очаква се Вестагер да вземе окончателно решение до края на годината.

Евродепутатът Андреас Шваб, който участва усилено в изработването на технологичните правила в Директивата за цифровия пазар, влязла в сила този месец, коментира, че депутатите искат смели действия срещу големите технологични компании, които нарушават правилата.

„Ако те не се съобразяват с директивата, можете да си представите какво ще поиска Парламентът. Раздробявания. Крайната цел е пазарите да станат отворени, справедливи и да позволяват повече иновации“, отбеляза той.

Раздробяването е твърде трудно за изпълнение

Далеч не е сигурно, че регулаторите ще издадат заповеди за раздробяване, докато обмислят варианти и действията може да доведат само до глоба. Правни експерти също отбелязват, че делото срещу Apple, което произтича от дело срещу Microsoft от 1998 г., може да е по-трудно този път.

„В ЕС има по-малка традиция, а разделянето на компания се счита за последен вариант. Това не се е случвало никога преди“, казва представител на Комисията, пожелал да остане анонимен.

Силно интегрираната система на Apple също ще затрудни разделянето в сравнение с Google, коментира адвокат Деймиън Джерадин от Geradin Partners, който е консултирал редица разработчици на приложения в други дела срещу Apple.

„Струва ми се много по-сложно. Говорим за нещо, което е интегрирано, например не можете да принудите Apple да изтегли инвестиции от своя App Store, не е разумно“, счита той.

Според него по-добре би било да бъдат наложени поведенчески решения на Apple, които я задължават да прави някои неща, а в случая с Google заповед за раздробяване може да бъде насочена само към направени придобивания за засилване на ключовите ѝ услуги.

„По-вероятно е те (Министерството на правосъдието на САЩ) да предпочетат решения като отваряне на хардуерни функционалности или гарантиране, че разработчиците няма да бъдат дискриминирани от гледна точка на цени“, коментира Макс фон Тун, директор на компанията Open Markets.

„Смятам, че те искат да кажат, че всички варианти са на масата, но това не означава непременно, че ще изберат този път“, допълва той.

Apple получава повечето си приходи за близо 400 млрд. долара годишно от продажби на хардуер - iPhone, Mac, iPad и часовници, следвани от бизнеса ѝ с услуги, който носи приблизително 100 млрд. долара годишно.

Структурни решения като раздробявания в крайна сметка ще бъдат тествани в съдилищата, казва Асимакис Комнинос, партньор в адвокатската кантора White & Case.

„Бих казал, че опитът от налагането на структурни мерки като раздробявания не е голям, но малкият минал опит показва, че това е много трудно, без да говорим за страховитите правни предизвикателства“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 24.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Dani_2077
преди 1 месец
Краткият отговор - НЕ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
Това в мутренските времена го гледахме - змията сама да си отхапе опашката. Това от Хаааваад първенютата още слушат бащите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
все едно питате, възможно ли е рефулатора да спази зяаона... да, направо е задължително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още