IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ затягат правилата за износа на чипове за Китай

Вашингтон и Токио се готвят за по-тясно сътрудничество в областта на високите технологии

10:13 | 30.03.24 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън е преразгледала правилата, които затрудняват достъпа на Китай до американски чипове с изкуствен интелект (AI) и инструменти за производство на чипове.

Мярката е част от усилията да се възпрепятства производството на чипове от Пекин заради опасения за националната сигурност, съобщава Ройтерс.

Правилата, публикувани през октомври, се стремят да спрат доставките до Китай на по-модерни AI чипове, проектирани от Nvidia и други компании, тъй като Вашингтон предприема репресии срещу Пекин заради опасенията, че напредващият китайски технологичен сектор може да помогне за укрепването на китайската армия.

Новите правила влизат в сила в четвъртък. Предвижда се ограниченията върху доставките на чипове до Китай да се прилагат и за лаптопи, в които се съдържат такива чипове.

Министерството на търговията на САЩ, което наблюдава контрола върху износа, посочва, че планира да продължи да актуализира ограниченията си върху доставките на технологии за Китай, тъй като се стреми да подсили и прецизира мерките.

Междувременно Япония и САЩ обявяват по-тясно сътрудничество в областта на високите технологии като изкуствения интелект (AI). Японският министър-председател Фумио Кишида ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън следващия месец. Байдън ще е домакин на Кишида за официално посещение, което ще се проведе на 10 април.

Съвместното изявление ще се застъпи за по-силно сътрудничество в областта на изкуствения интелект и полупроводниците, според публикация в японския вестник Asahi Shimbun. Медията не посочва източници на информацията.

Като част от споразумението Япония и САЩ вероятно ще създадат рамка за изследване и развитие на изкуствения интелект. Двете страни ще работят с Nvidia, Arm, Amazon и други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още