IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon: Мит е, че роботите ще откраднат работни места

Вместо да заплашват хората, новите технологии подобряват ролите на хората, твърди висш мениджър на компанията

16:00 | 12.04.24 г.
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Представител на висшия мениджмънт на Amazon твърди, че е мит, че роботите и други технологии ще вземат работните места на хората, пише CNBC.

Стефано ла Ровере, директор по глобална роботика, мехатроника и устойчиво опаковане в Amazon, коментира, че вместо да заместват работни места, по-развитите роботи, изкуственият интелект и други технологии подобряват ролите на хората.

Той допълва, че новите технологии водят до създаването на изцяло нови категории работни места

„Мит е, че технологиите и роботите отнемат работни места“, коментира Ла Ровере пред CNBC.

Amazon твърди, че въвеждането на нови технологии е подобрило повече от 50 хил. работни места в центровете ѝ за данни в Европа.

Гигантът в електронната търговия твърди, че е инсталирал над 1000 нови технологии в европейската си мрежа от центрове за изпълнение на поръчки през последните пет години, като за целта е направил обща инвестиция от 700 млн. евро.

„Роботите и технологиите помагат на нашите служители... като намаляват разстоянието за ходене между изпълнението на задачите, премахвайки повтарящите се движения или помагайки им да вдигат много тежки товари“, посочва Ла Ровере.

„На свой ред служителите могат да усвоят нови умения, могат да придобият нови компетенции, които им позволяват да напредват в изпълнението на кариерните си цели“, допълва той.

Ла Ровере казва още, че „през последните години над 700 нови категории работни места са създадени чрез използването на технологиите“.

Той посочва пример от собствения си екип, подразделението за роботика и AI подразделението на Amazon, което е фокусирано върху въвеждането на автоматизация в обширна мрежа от центрове за изпълнение на Amazon, които отговарят за опаковането на поръчките и готовността им за доставка до клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още