IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon флиртува с исторически борсов връх

Акциите най-сетне се възстановяват от спада след пандемията

08:16 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите на Wall Street най-сетне правят това, което анализаторите широко препоръчват: купуват акции на Amazon.com.

Стойността на акциите на гиганта в електронната търговия и облачните услуги нарасна с 0,1%, приключвайки сесията на ниво от 185,19 долара в понеделник. През деня тя успя да се повиши с 1,2% до 187,29 долара, изпреварвайки цената на затваряне от 186,57 долара от юли 2021 г., но в крайна сметка не запази това повишение, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Акциите на Amazon се насочват към исторически връх. Графика: Bloomberg L.P. Акциите на Amazon се насочват към исторически връх. Графика: Bloomberg L.P.

Въпреки че други технологични гиганти с мегакапитализация като Meta Platforms, Microsoft и Nvidia достигнаха рекордни върхове през последните месеци, Amazon изостава, докато се възстановява от разпродажбата от около 57% след пандемията.

Акцията отдавна е най-обичаната от брокерите, като 67 анализатори в анкета призовават инвеститорите да я купят, а останалите двама препоръчват задържане. Въпреки това инвеститорите искат нещо повече от просто препоръка от анализаторите, за да се насочат отново към книжата.

За да спечели инвеститорите, компанията упорито съкращава разходи и преструктурира бизнеса си, докато търсенето на изкуствен интелект също започва да подкрепя финансовите ѝ резултати. Amazon Web Services, някога най-бързо развиващото се звено за облачни услуги, през последното тримесечие показа сигнали, че отново ускорява растежа си, което успокои някои страхове от забавяне на търсенето.

Анализаторът на Morgan Stanley Брайън Новак заяви, че ръстът на печалбата от търговия на дребно дава повече увереност в способността на гиганта в електронната търговия да генерира силна печалба преди лихви и данъци и свободен паричен поток в следващите години.  

Новак повиши ценовата цел за акциите от 200 на 215 долара, разкрива бележка от неделя, което представлява 16% повишение спрямо цената на затваряне в понеделник. Средната цел на анализаторите е за около 209 долара, показва данни, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още