IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba ще съкрати 5000 работни места в пореден опит за преструктуриране

Ходът може да постави началото на едно от най-големите съкращения на персонал в Япония тази година

14:40 | 17.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Toshiba планира да съкрати 5000 работни места, или близо 10% от работната си сила в Япония, пише Nikkei. Случващото се подчертава избледняващата стигма на съкращенията в азиатската страна, която се бори с хроничен недостиг на работна ръка, пише Bloomberg.

Ходът може да постави началото на едно от най-големите съкращения на персонал в Япония тази година. Базираната в Токио компания свива неосновните си бизнеси и в резултат на това ще отчете еднократни разходи от приблизително 100 млрд. йени (650 млн. долара), съобщи Nikkei, без да разкрива откъде разполага с тази информация.

Съкращенията са рядкост в страната, която има едни от най-строгите закони за защита на работниците в света. Нарастващ брой големи японски фирми обаче се разделят със служители, тъй като историческият недостиг на служители отслабва силата на подобни действия. Синдикатите печелят общи увеличения на заплатите, мобилността на работниците нараства и все повече компании наемат чуждестранни кадри, за да запълнят позиции в различни индустрии – от търговията на дребно до инженерството. През последните месеци компании, включително козметичнияt бранд Shiseido, производителят на термометри Omron и производителят на фотокопирни машини Konica Minolta, обявиха съкращения на работни места.

Toshiba, която някога беше един от най-големите работодатели в страната, сега се опитва да свие разходите на своята разпръсната дейност и да се фокусира върху бизнеса си с инфраструктура и дигитални технологии. Преди да слезе от борсата през декември, тя предпочиташе предимно да ухажва купувачи и да се разделя с дъщерни дружества. Toshiba съставя средносрочната си стратегия, въпреки че все още не е решила нищо конкретно, твърди представител на компанията в изявление, изпратено по имейл в сряда.

Toshiba от години се бори с грешки в управлението си и скандали. Тя плати най-голямата глоба в страната за фалшифициране на финансови отчети през 2015 г., след което трябваше да продаде своя бизнес с чипове с памет, за да плати загубите от злополучната си експанзия в бизнеса с ядрена енергетика.

Компанията се опитва да затвори една изпълнена с проблеми глава от 149-годишната си история чрез дълго отлагано изкупуване за 15 млрд. долара. Слизането от борсата ще даде шанс на Toshiba да си възвърне позициите, казват директорите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още