IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

74 години по-късно Toshiba бе отписана от борсата

Делистването следва десетилетие на катаклизми и скандали за японския технологичен гигант

09:26 | 20.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на технологичния гигант Toshiba бяха отписани в сряда след 74 години на пазара в Токио. Делистването следва десетилетие на катаклизми и скандали, които сринаха една от най-големите японски марки и доведоха до придобиване и несигурно бъдеще, пише Ройтерс.

Конгломератът бе свален от борсата от група инвеститори, водени от компанията за частни инвестиции Japan Industrial Partners (JIP), която включва още компанията за финансови услуги Orix, дружеството за комунални услуги Chubu Electric Power и производителя на чипове Rohm.

Придобиването за 14 млрд. долара поставя Toshiba в местни ръце след продължителни битки с международни инвеститори активисти, които парализираха производителя на батерии, чипове и оборудване за ядрената и отбранителната индустрии.

Toshiba “сега ще предприеме огромна стъпка напред към ново бъдеще с нов акционер“, каза компанията в изявление, добавяйки, че ще оцени непрекъснатото разбиране и подкрепа от заинтересовани страни.

Акциите на Toshiba приключиха сесията във вторник – последния си ден на търговия, на цена от 4590 йени, поевтинявайки с 0,1% спрямо предишния ден.

Макар че не е ясно каква форма в крайна сметка ще заеме Toshiba под управлението на новите си собственици, очаква се главният изпълнителен директор Таро Шимада, който запазва ролята си след изкупуването, да се фокусира върху дигиталните услуги с висок марж.

Подкрепата на JIP за Шимада провали предишния план на дружеството да се обедини с подкрепен от държавата фонд. Някои вътрешни лица от индустрията казват, че разцепването на Toshiba на няколко компании може да е по-добра опция.

„Трудностите на Toshiba в крайна сметка бяха причинени от комбинация от лоши стратегически решения и лош късмет“, казва Деймиън Тонг, ръководител на проучванията за Япония в Macquarie Capital Securities.

„Надявам се, че чрез продажби активите и човешкият талант на Toshiba може да намерят нови домове, където да бъде освободен пълният им потенциал“, добавя той.

Японското правителство ще следи процеса отблизо. Служителите на компанията са около 106 хил. души и част от дейността ѝ е от критична важност за националната сигурност.

Четирима мениджъри от JIP ще се присъединят към борда, както и по един от инвеститорите Orix и Chubu Electric. В новия управленски екип ще има старши съветник от основния кредитор на Toshiba – Sumitomo Mitsui Financial Group.

Toshiba вече започна с промените, обединявайки се с Rohm, за да инвестира 2,7 млрд. долара в производствени съоръжения, за да произвеждат заедно чипове.

Компанията трябва да излезе от бизнесите с по-нисък марж и да разработи по-силни търговски стратегии за някои от развитите си технологии, казва Улрике Шеде, професор по японски бизнес в Университета в Калифорния, Сан Диего.

„Ако мениджмънтът може да измисли начин да позволи на тези инженери наистина да се включат в революционни иновативни дейности, те могат да се окажат важен играч“, каза Шеде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nikiangel
преди 4 месеца
Ту-шиба, ту не шиба:).Не е първата, няма и да е последната. Ярък пример до какво води неграмотния мениджмънт. Обикновено след това ги разкостват, продават за скрап, и това което остане е бледо копие на това което преди е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още