IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba ще бъде делистната след 74 години на Токийската борса

Компaнията ще бъде придобита от група инвеститори начело с JIP

20:58 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Toshiba ще бъде отстранена борсата в Токио в сряда след 74 години, след десетилетие на катаклизми и скандали, които сринаха една от най-големите марки в Япония и поставиха началото на обратно изкупуване на акциите ѝ, и несигурно бъдеще, съобщава Ройтерс.

Конгломератът ще бъде придобит от група инвеститори, водена от частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners(JIP), която включва и компанията за финансови услуги Orix, Chubu Electric Power и компанията производител на чипове Rohm.

Придобиването за 14 млрд. долара оставя Toshiba в ръцете на местна компания след продължителни борби с чуждестранни инвеститори, които затрудниха производителя на батерии, чипове и ядрено и отбранително оборудване.

Въпреки че не е ясно какъв ще бъде обликът на Toshiba при новите собственици, главният изпълнителен директор Таро Шимада, който остава на поста си след изкупуването, се очаква да се фокусира върху дигиталните услуги с висок марж.

Подкрепата на JIP за Шимада провали предишния план на Toshiba да се обедини с подкрепян от държавата фонд. Някои хора от сектора казват, че разделянето на Toshiba може да се окаже по-добър вариант.

„Трудностите за Toshiba в крайна сметка бяха причинени от комбинация от лоши стратегически решения и лош късмет“, каза Дамиън Тон ръководител на отдела за  изследвания в Япония в Macquarie Capital Securities.

„Надявам се чрез продажбата, активите и човешкият талант на Toshiba да могат да намерят нов дом, в който да се разгърне пълният им потенциал.“

Правителството на Япония ще следи сделката отблизо. В компанията работят около 106 хил. души и някои от нейните действия се смятат за изключително важни за националната сигурност.

Четирима ръководители на JIP ще се присъединят към Борда, както и по един от инвеститорите на Orix и Chubu Electric. Към новия мениджърски екип ще се присъедини  и старши съветник от главния кредитор на Toshiba, Sumitomo Mitsui Financial Group.

Toshiba вече започна да действа, обединявайки се с инвеститора Rohm,  за да инвестира 2,7 млрд. долара в производствени мощности за съвместно производство на чипове.

Компанията трябва да излезе от бизнеса с по-нисък марж и да разработи по-силни търговски стратегии за някои от своите напреднали технологии, смята Улрике Шаеде, професор по японски бизнес в Калифорнийския университет в Сан Диего.

„Ако ръководството успее да измисли начин да позволи на тези инженери наистина да се включат в революционни иновативни дейности, те могат да се превърнат във важен играч,“ заяви Шаеде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още