IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba ще бъде отписана от борсата след дългоочаквана сделка

JIP придобива мажоритарен дял от японския конгломерат

10:02 | 21.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toshiba обяви, че е сключила сделка за 14 млрд. долара с частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners (JIP) – споразумение, което проправя пътя към отписването от борсата на изпълнения с проблеми индустриален конгломерат, предава Ройтерс.

Воденият от JIP консорциум купува 78,65% от акциите на Toshiba, предлагани на търг, давайки на групата мнозинство от повече от две трети, което би било достатъчно за изтласкване на останалите акционери.

Сделката поставя 148-годишния производител на електроника в местни ръце след години на битки с чуждестранни инвеститори активисти. Акциите на Toshiba ще бъдат отписани от борсата още през декември.

„Акционерите активисти и Toshiba водеха спор в продължение на години. Това поглъщане позволява на двете страни да избягат от мечешката си прегръдка“, коментира анализаторът на Quiddity Advisors Травис Лунди.

През март Toshiba прие оферта за придобиване, оценяваща индустриалния конгломерат на 2 трлн. йени (13,5 млрд. долара). Въпреки това някои акционери не бяха доволни от цената, а Toshiba заяви, че няма перспективи за по-висока или конкурентна оферта.

„Изключително сме благодарни на многото ни акционери, че бяха разбиращи що се касае до позицията на компанията“, коментира главният изпълнителен директор на Toshiba Таро Шимада. Toshiba “сега ще направи голяма стъпка към едно ново бъдеще с нов акционер“, допълва той.

Toshiba заяви, че нейните сложни взаимоотношения с различни заинтересовани страни, включително акционери с различни мнения, са възпрепятствали бизнес дейността ѝ и че стабилната акционерна база би помогнала на компанията да следва дългосрочната си стратегия, съсредоточена в дигитални услуги с висок марж.

JIP планира да задържи изпълнителния директор Шимада.

Въпреки че не е много позната в чужбина, JIP участва в корпоративни отделяния на подразделения от японски конгломерати, включително на бизнеса с фотоапарати Olympus и бизнеса с лаптопи на Sony Group.

От 2015 г. насам Toshiba беше разтърсвана от счетоводни скандали, претърпя тежки загуби и беше близо до отписването си от борсата. Освен това беше обхваната от поредица от скандали, свързани с корпоративното ѝ управление.

Консорциумът на JIP включва 20 японски компании, водени от производителя на чипове Rohm, фирмата за финансови услуги Orix и Chubu Electric Power.

Това ще бъде най-голямата сделка под формата на сливания и придобивания в Япония тази година. Япония е единственият голям пазар в Азия, който е отбелязал ръст на сливанията и придобиванията за годината до момента, показват данни на LSEG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още