IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпочитаният от Toshiba кандидат-купувач осигури парите за сделката 

Изкупуването за 10,6 млрд. долара ще свали от борсата един от най-известните конгломерати в Япония

09:35 | 23.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Предпочитаният кандидат-купувач за Toshiba Corp приключва сделката за финансирането на придобиването си с 1,4 трилиона йени (10,6 млрд. долара) от японски кредитори - сделка, при която един от най-известните конгломерати в страната ще бъде свалена от борсата, предава Ройтерс, като се позовава на два източника. 

Очаква се фирмата за частни капиталови инвестиции Japan Industrial Partners (JIP) да получи ангажименти от банките до края на този месец, заявиха запознатите източници, които отказват да бъдат идентифицирани, тъй като преговорите не са публични.

Сумата от 1,4 трлн. йени включва 200 млрд. йени оборотен капитал.

Очаква се основните банкови звена на Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group и Sumitomo Mitsui Trust Holdings Inc заедно да отпуснат повече от 1 трилион йени.

Основното банково звено на най-голямата финансова група в Япония Mitsubishi UFJ Financial Group и Aozora Bank Ltd също участват в сделката.

Говорителите на петте банки отказват коментар.  

Toshiba, чийто бизнес обхваща ядрената енергетика, отбранителните технологии и която притежава 40,6% от производителя на чипове за памет Kioxia Holdings, отказва да коментира темата. В писмо до акционерите си от миналата седмица тя заяви, че се стреми да постигне споразумение с потенциалните партньори възможно най-скоро.

Очаква се сделката да струва най-малко 2,2 трилиона йени, като сред японските компании, които вероятно ще се присъединят към JIP в предложението, са групата за финансови услуги Orix Corp, производителят на чипове Rohm Co Ltd и Japan Post Bank, съобщи по-рано Ройтерс. 

Окончателната цена може да се промени в зависимост от пазарните условия, твърдят двама източници. 

През октомври Toshiba посочи група, ръководена от JIP, като предпочитан участник в процеса на изкупуване. След това Toshiba поиска от фирмата за частни капиталови инвестиции да предостави писма за поемане на ангажименти от банки до 7 ноември, което тя не успя да осигури.

Но в началото на този месец JIP се е приближила до получаването на подкрепата на банките, след като е предложила конкретни стъпки за преструктуриране. След като офертата бъде финализирана, инвеститорите ще следят отблизо как специалната комисия на Toshiba и нейният борд ще оценят плана на JIP за преструктуриране на затруднения конгломерат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още