IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официална оферта оценява Toshiba на 15 млрд. долара

Предложението на Japan Industrial Partners се основава на текущата цена на акциите на японската технологична компания

17:43 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестиционният фонд Japan Industrial Partners (JIP) е направил официално предложение за придобиването на Toshiba за около 2,2 трлн. йени (15 млрд. долара), научи Nikkei в понеделник.

Офертата се основава на текущата цена на акциите на японската технологична компания. Специалната комисия на Toshiba, създадена през април, ще реши дали да приеме предложението.

Водената от JIIP група, която е предпочитаният участник в търга за частно придобиване на японската индустриална група, планира да предостави 1 трлн. йени в брой, като същевременно търси 1,4 трлн. йени финансиране от банки, заедно с кредитна линия от 200 млрд. йени.

Към понеделник JIP все още не е получил писмо за ангажимент от финансовите институции, които трябва да осигурят заемите, добавя Nikkei. Фондът обаче преговаря да завърши процеса по финансиране до края на ноември, при условие че Toshiba приеме офертата.

Специалната комисия на Toshiba се състои от седем външни директори, включително двама акционери активисти. Те ще обсъдят дали да препоръчат предложението на JIP на другите акционери.

Комисията трябва да оцени сделката и да прецени дали тя ще  доведе до увеличаване на корпоративната стойност, както и дали предложението отговаря на финансовите и законовите изисквания.

През август Toshiba отчете загуба за първото фискално тримесечие на фона на продължаващия недостиг на чипове и покачващите се разходи за суровини. Загубата от 4,8 млрд. йени (35,6 млн. долара) е първата тримесечна загуба на компанията от две години насам. За сравнение година по-рано Toshiba отчете 14,5 млрд. йени печалба. Консенсусната прогноза на анализаторите за печалбата за първото тримесечие беше за 19,4 млрд. йени, според данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още