IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei: Toshiba е приела офертата на JIP за придобиване за 15 млрд. долара

Японският гигант най-сетне може да обърне нова страница в историята си

11:10 | 23.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toshiba прие офертата за придобиване от японски консорциум, съобщи местният вестник Nikkei. С това емблематичният конгломерат се приближава с една стъпка до края на една проблемна глава в своята над 140-годишна история, пише Bloomberg.

Бордът на базирания в Токио гигант е одобрил офертата за 2 трлн. йени (15,3 млрд. долара) от група, водена от местната компания за дялово инвестиране Japan Industrial Partners, пише японското издание, без да разкрива откъде е информацията. Около 20 японски фирми, включително Orix, Rohm и Chubu Electric Power, ще участват в изкупуването.

Ходът може да сложи край на годините турбуленция за легендарната японска фирма, след като поредица от скандали я поставиха в затруднена ситуация и я насочиха към продажба. Мениджмънтът на Toshiba, японското правителството и голяма част от чуждестранните акционери в компанията са в спор относно бъдещето на конгломерата. Инвеститорите активисти се стремят да увеличат максимално възвръщаемостта, докато държавата поставя като приоритет задържането на деликатни технологии и бизнес далеч от ръцете на чужденци.

„Да има решение тук би било положително, тъй като един от проблемите на Toshiba беше липсата на последователна стратегия поради постоянните промени в посоката“, коментира анализаторът в LightStream Research Мио Като. Но „все пак остава работа за вършене по отношение на установяването на нови двигатели на растежа и максимизирането на потенциала на някои от развиващите се бизнеси“.

От Toshiba са отказали да коментират въпроса.

Сагата се превърна в тест за корпоративното управление в Япония, тъй като редица видни активисти инвеститори видяха възможност и придобиха дялове в компанията. Сред тях се нареждат Elliott Management на милиардера Пол Сингър, Oasis Management на Сет Фишър и базираните в Сингапур фондове Effissimo Capital Management и 3D Investment Partners.

Част от най-големите компании за дялово инвестиране обмисляха да отправят оферти за придобиване, включително Bain Capital, CVC Capital Partners и KKR & Co.

Бизнесът на Toshiba с ядрена енергия се смята за важен за националната сигурност. Той участва в извеждането от експлоатация на атомната електроцентрала Fukushima Dai-Ichi, която аварира след земетресение и последвало цунами през 2011 г. Това пречи на правителството да приеме прехвърлянето на собствеността към чуждестранна фирма.

Ако продажбата се случи, това ще е една от най-големите азиатски сделки тази година, в момент, в който обемът на сделките се свива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още