IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните власти разбиха голям уебсайт за онлайн измами

През него са събрани личните данни на десетки хиляди хора

20:17 | 18.04.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Голям уебсайт за измами, използван от хиляди престъпници, за да подмамят хората да им дадат лична информация, включително имейл адреси, пароли и банкови детайли, е бил разбит от международната полиция, пише CNBC.

Британската Metrpolitan Police обяви, че уебсайтът, наречен LabHost, е използван от 2000 престъпници, за да краде лични данни на хора.

Досега полицията е идентифицирала малко под 70 хил. отделни жертви от Великобритания, които са въвели данните си в един от уебсайтовете на LabHost. Общо 37 заподозрени са арестувани досега, посочват от Metropolitan Police.

Освен това полицията е спряла уебсайтовете на LabHost и е заменила информацията на страниците ѝ със съобщение, в което се посочва, че властите са иззели услугите.

LabHost е получила номерата на 480 хил. кредитни карти, 64 хил. PIN кода, както и над 1 млн. пароли, използвани за уебсайтове и други онлайн услуги.

Metropolitan Police твърди, че полицията вече се е свързала с близо 25 хил. жертви във Великобритания, за да ги уведоми, че данните им са били компрометирани.

Коя е LabHost?

Полицията твърди, че LabHost е създадена през 2021 г. от криминална кибермрежа, която се е опитвала да измами жертвите да предоставят ключова информация, позволяваща личната им идентификация, като банкови детайли и пароли, като е създавала фалшиви уебсайтове.

Престъпниците са успели да измамят жертвите чрез съществуващи сайтове или през нови уебсайтове, имитиращи тези на надеждни компании, включително банки, доставчици на здравни и пощенски услуги.

„Онлайн измамниците смятат, че могат да действат безнаказано“, коментира Дейм Лин Оуенс, заместник-комисар на Metropolitan Police Service. „Те вярват, че могат да се скрият зад дигитални самоличности и платформи като LabHost, и са абсолютно уверени, че тези сайтове са непробиваеми от полицията“.

Оуенс допълва, че операцията показва „как властите в световен мащаб могат и ще се обединят едни с други и с частния сектор, за да разбият международните мрежи за измами из основи“.

Частни компании, включитено фирмата за блокчейн анализи Chainalysis, Intel 471, Microsoft, The Shadowserver Foundation и Trend Micro, са работили с полицията за идентифициране и сваляне на LabHost.

Разследването е започнало през юни 2022 г., след като полицията е получила данни за дейности на LabHost от Cyber Defence Alliance, съюз за споделяне на разузнавателна информация между банки и правоприлагащи органи.

След това отделът за киберпрестъпления на Metropolitan Police е обединил усилия с Националната агенция за борба с престъпността, с полицията в Лондон, с Европол, регионални британски власти, както и международни полицейски органи, за да предприемат колективни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още