fallback

Облакът надвисва над американските производители на чипове

Индустрията е притеснена, че растежът на центровете за данни може да се забави

08:21 | 18.08.22 г.

Облакът и центровете за данни – най-силният сектор на индустрията за чипове, може да са нейният следващ проблем. Има сигнали, че растежът им може да се забави, въпреки че сегментът беше основен стълб по време на коронавирусната пандемия, докато хората се регистрираха за базирани в облака развлечения и компаниите преоборудваха офисите си, пише Ройтерс.

Анализатори казват, че на облачния пазар рядко му се е налагало да издържа на продължителен икономически спад, откакто стана известен през последното десетилетие, тъй като все повече компании възприеха технологията, което затруднява прогнозирането дали пазарът е устойчив на рецесия, или ще бъде засегнат от икономическия спад.

Най-високата инфлация от 40 години натежава на потребителите, а икономистите обсъждат сигналите за рецесия. От своя страна, рекламодателите затягат портфейлите си, казват големите технологични компании.

„Инвеститорите са притеснени, че това може да е неизбежно“, коментира анализаторът на Bernstein Стейси Расгън, допълвайки, че отслабването на рекламата засяга компании като Facebook и Snapchat и може да доведе до свиване на инвестициите в центрове за данни.

Технологичните гиганти отчетоха по-слаб растеж на приходите от облачни услуги на годишна база през настоящия сезон на отчетите. Google Cloud на Alphabet записа 8 процентни пункта понижение, Azure на Microsoft – с 6 процентни пункта, а AWS на Amazon.com се раздели с над 3 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

Натаниел Хармън, директор проучвания в YipitData, заяви, че ръстът на приходите на облачния пазар все още е значителен, макар че допълва, че има отслабване на бюджетите в някои региони като Европа.

Трите компании също така по време на пандемията казаха, че ще задържат оборудването си за центрове за данни по-дълго, а в някои случаи до шест години (от три преди), за да спестят пари.

„Ако те ще свият разходите си за капацитет за центрове за данни, това означава по-малко чипове от Intel или AMD”, коментира Глен О‘Донъл, директор проучвания във Forrester Research.

Това притеснение натежа над бизнеса на Intel, свързан с центрове за данни и изкуствен интелект, който записа 16% спад до 4,6 млрд. долара и не успя да отговори на очакванията на Wall Street с близо 2 млрд. долара през последното отчетено тримесечие.

А миналата седмица Micron Technology предупреди за още по-лоша от очакваното прогноза, като този път допълни, че има проблем не само с персоналните компютри и смартфоните, но и с облака.

Но главният бизнес директор на Micron Сумит Садана коментира пред Ройтерс, че проблеми създава не само по-слабият растеж на облачния пазар. Част от проблема беше недостигът на някои чипове, който пречеше на изграждането на сървъри, което пък доведе до трупането на други чипове – ситуация, подобна на дефицита в автомобилния сектор.

Според Ричард Барнет, главен маркетинг директор на Supplyframe, запасите във веригата на сървърните доставки са рекордно високи, но липсват ключови компоненти. „Да кажем, че са нужни 500 компонента за един сървър, а 10 или 20 части пречат на завършването му“.

И все пак Садана предупреди, че компаниите, притеснени за икономическите проблеми, също така са по-консервативни за покупките на чипове.

О‘Донъл от Forrester твърди, че наблюдава това в технологичния сектор. Въпреки че директори и анализатори обсъждат влиянието на по-слабия растеж на облачния пазар, Super Micro Computer, която специализира в специални сървъри за нови технологии, казва, че иновации като автономните коли и метавселената все още носят нови вълни на търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
fallback