IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиум гамата на iPhone е щитът на Apple срещу спада на продажбите

Очаква се компанията да представи серията iPhone 14 по време на технологично събитие в сряда

21:40 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
iPhone 13 на американската технологична компания Apple Inc. Снимка: Jonathan Cherry/Bloomberg
iPhone 13 на американската технологична компания Apple Inc. Снимка: Jonathan Cherry/Bloomberg

Най-скъпите смартфони на Apple Inc. ще бъдат на фокус в сряда, когато компанията се очаква да представи гамата iPhone 14 на фона на глобалното забавяне на продажбите на всичко с изключение на премиум джаджите, пише Wall Street Journal.

Pro моделите на компанията – версиите с 6,1- и 6,7-инчов дисплей – помогнаха на Apple да отчете рекордни продажби и печалби през последните две години, откакто технологичният гигант представи първите си предложения с 5G в края на 2020 г.

Тези версии, чиито цени започват с 200 долара над базовите модели, са готови да получат някои от най-забележителните надстройки в цикъл, който се очаква да бъде повече еволюционен, отколкото революционен за iPhone.

Първото присъствено продуктово събитие на Apple, откакто Covid-19 прекрои съвременния живот, ще включва журналисти в централата на компанията в Купертино, Калифорния, и ще бъде излъчено през нейния уебсайт.

Въпросът за много инвеститори е колко дълго може да издържи търсенето – което е рекордно високо – за iPhone на фона на несигурността около икономиката и растящите цени.

„По целия свят проникването на 5G все още е ниско“, изтъкна главният изпълнителен директор Тим Кук пред анализатори през юли. „И затова мисля, че има причина да бъдем оптимисти“, добави той.

Досега Apple се противопоставя на спада при доставките на смартфони в цялата индустрия, които се понижават с почти 9% през последното тримесечие в сравнение с година по-рано, сочат изчисления на International Data Corp. През първото полугодие именно премиум смартфоните бяха тези, които предоставиха някакво облекчение, твърди Counterpoint Research.

От появата на 5G телефоните в края на 2020 г. купувачите в САЩ инвестират повече при покупка на iPhone. Средните продажни цени на iPhone се повишиха до 954 долара през второто тримесечие в сравнение със 783 долара през третото тримесечие на 2019 г., когато беше представен iPhone 11, сочи потребителско проучване на Consumer Intelligence Research Partners.

Това е така, защото повече купувачи избират по-скъпите модели Pro и харчат повече, за да добавят повече място за съхранение на устройството.

IPhone 13 Pro идва със 128GB памет, като за още 100 долара тq може да бъде увеличенa до 250GB. Срещу допълнителни 500 купувачите могат да получат 1TB.

Повече от 50% от купувачите на iPhone са надграждали паметта за съхранение на данни през 12-те месеца до края на юни според Consumer Intelligence Research Partners, в сравнение с по-малко от 40% през 2019 г.

„През последните години този микс от телефони стана все по-премиум“, коментира Джош Ловиц, съосновател на Consumer Intelligence Research Partners. „За мен това не беше очаквано“, добавя той.

Поддържането на продажбите на премиум смартфони може да помогне на Apple да увеличи приходите си, дори ако темпът на продажбите се забави или остане в застой през следващата фискална година. Според данните на FactSet 5G телефоните подхранват прогнозния ръст от 27% за фискалната 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още