IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският конкурент на Spotify – Deezer, се готви за борсов дебют

Компанията се насочва към борсата чрез сделка със SPAC и с подкрепата на семейството, което стои зад гиганта в сектора на луксозни стоки Kering

16:37 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

Френската услуга за стрийминг на музика Deezer е близо до сделка за излизане на борсата чрез сливане с компания със специална цел (SPAC), подкрепена от семейството, което стои зад гиганта в сектора на луксозни стоки Kering SA, тъй като потребителското търсене на музика продължава да расте, пише The Wall Street Journal.

Базираният в Париж конкурент на Spotify Technology и други стрийминг услуги има 16 млн. активни потребители и е достъпен в повече от 180 държави, показва информация на уебсайта. Deezer предлага на слушателите каталог с над 90 милиона песни, както и подкасти, аудиокниги и радиоканали.

Deezer води преговори за сливане с листнатата в Париж компания I2PO SA, твърдят източници. SPAC компанията е подкрепена от френското семейство Пино, контролиращ акционер на собственика на Gucci - Kering, и банкера от Centerview Partners Матийо Пигас. Компанията се ръководи от бившия изпълнителен директор на WarnerMedia Айрис Кноблох.

Ако бъде финализирана, сделката може да бъде обявена в близките дни, твърдят източниците. Оценката на сделката не може да бъде обявена.

Преговорите отбелязват втория път, в който Deezer се опитва да стане публична компания след основаването си през 2007 г. По-рано компанията се отказа от плановете си за първично публично предлагане през 2015 г., след като отливът на активни слушатели на онлайн радиото Pandora Media Inc. предизвика опасения относно перспективите пред стрийминг услугите. Впоследствие Pandora беше придобита през 2018 г. от Sirius XM Holdings Inc. за 3 млрд. долара.

Оттогава насам Deezer набра 160 млн. евро при оценка от 1 млрд. евро през 2018 г., за да подпомогне финансирането на разширяването си. Сред инвеститорите в това набиране на средства са Kingdom Holding Company, която се контролира от саудитския милиардер принц Ал-Уалид бин Талал и Access Industries, индустриалния конгломерат, основан от милиардера Лен Блаватник, който контролира Warner Music Group Corp.

Състоянието на музикалния бизнес също се подобри през последните години, а ръстът на приходите от стрийминг услуги като Spotify и Apple Music на Apple Inc. компенсира спада в продажбите на физическата музика и свалянията.

По данни на Асоциацията на звукозаписната индустрия на САЩ стриймингът вече формира над 80% от приходите от музика в САЩ. Като цяло приходите на световната музикална индустрия са нараснали с 18,5% през миналата година - повече от два пъти спрямо средния темп за предходните четири години, сочат данните на Международната федерация на фонографската индустрия.

Deezer, подобно на някои свои конкуренти, генерира приходи от реклама в безплатната си услуга, както и от премиум абонаментната си услуга.

Сред предизвикателствата пред концерна е силната конкуренция от страна на подобни услуги - като Apple Music и Amazon.com Inc., които се възползват от по-големия си мащаб и алтернативните източници на приходи, позволяващи на тези технологични гиганти да поддържат ниски цени спрямо своите конкуренти.

Според доставчика на данни Midia в края на юни миналата година Deezer е имала около 2% дял от световния пазар за стрийминг на музика, измерен според броя на абонатите. Spotify е начело с 31% дял, следван от 15% за Apple Music и 13% за Amazon Music.

Spotify се листна на Нюйоркската фондова борса през 2018 г. През тази година акциите на компанията бяха подложени на натиск, като се обезцениха с около 40%, засегнати отчасти от решението ѝ да не публикува финансови насоки през февруари.

Базираната в Швеция компания беше разтърсена по-рано тази година от спорове около Джо Роугън, американски подкастър, който привлича милиони слушатели в платформата. Редица музиканти, сред които Нийл Йънг и Джони Мичъл, поискаха от Spotify да премахне тяхната музика от услугата, твърдейки, че Роугън разпространява дезинформация за ваксините срещу Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още