IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се справят инвеститорите със забавянето на финтех сектора през 2022 г.

Отминалата година явно бележи края на епохата на бърз растеж за финтех компаниите

13:32 | 28.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След изтощителна година за финтех сцената в Лондон коледното технологично парти по-рано този месец предположи, че все още има причини за празнуване.

Над коктейли и скариди инвеститори и предприемачи, оцелели през срив на оценки, съкращаване на работни места и главоболия с набирането на средства, се възхищава на силуета на града от бар на покрив над площад Лестър.

Събитието, и други подобни, отразяват продължителния апетит за общуване, здрависване и надушване на инвестиции – на правилната цена.

„Тъкмо излязохме от Covid и хората искат да се срещат отново един с друг“, казва Стефани Чу, партньор в базираната в Торонто инвестиционна компания Portage Ventures, във видео разговор. „Освен това инвеститорите обикновено искат да правят сделки“, казва тя.

Спокойното лято отстъпи място на разговори за за бюджетирането преди новата година, „опитвайки се да се измисли правилния баланс между все още очевидната нужда от растеж, но и нуждата да бъдеш разумен“, казва Чу. Инвеститори като нея не искат да пропуснат „възможността на поколението“, представена от настоящата група стартиращи компании, макар че сключването на сделки се случва по-бавно, отколкото преди година, когато финтех секторът бе сред най-горещите за рисковите инвеститори.

Финансирането на световно ниво за финансово-технологичните компании разби няколко рекорда миналата година, а финтех стартъпите уловиха 1 на всеки 5 долара от фирмите за рисков капитал, посочват от CB Insights.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Тази година обаче имаше признаци на охлаждане и консолидация, които върнаха инвестициите обратно на нивата от 2018-19 г., посочва европейския инвеститор Finch Capital. Броят на финтех стартъпите, създадени в региона са намалели с 80% на годишна база, спадайки допълнително от върха от 2018 г. Първичните публични предлагания са се свили със 70%, казва Finch, отчасти отразявайки пазарната суша при фондови дебюти.

Гигантите в рисковия капитал като SoftBank и Tiger Global Management усещат удара на спадащите оценки, докато компаниите в портфолиото им се опитват да преминат от главоломен растеж към печалба. Все пак обаче има апетит към сделки след „впечатляващ растеж, може би прекомерен“ през 2021 г., посочва Finch. Инвеститорите във финтех имат рекордните 28 млрд. долара в неизползван капитал.

По-малко шумно

„Промяната е в нивото на шум“, казва Майкъл Тресков, партньор в Eight Roads Ventures. „Миналата година инвестирането беше като да бъдеш на фестивал. Тази година събитието е по-малко, такова, което е по-малко шумно“, посочва той.

Отминалата година явно бележи края на епохата на бърз растеж за финтех компаниите, която бе подсладена от ниските лихвени проценти, направили финансирането евтино, и пандемията, която промени поведението на потребителите. За стартъпите, привличаващи средства, реално имаше коледна разпродажба. Ако са управлявали парите си добре, ще се справят. Ако са сметнали, че това е новото нормално, ги очаква грубо събуждане.

„Позицията ни винаги е била, че 2021 г. не беше устойчива“, казва Офелия Браун от Blossom Capital. Хари Бригс от фокусирания върху технологиите инвеститор Omers Ventures казва, че тази година бележи „завръщане към разума“ и може да доведе до по-здравословна среда на финансиране за стартъпи с по-реалистични очаквания.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

„Много пари бяха пропилени по раздути екипи, скъпи офиси и неща, които нямат значение, а това често може сериозно да забави хората. Мисля, че стартъпите процъфтяват при недостиг“, казва Бригс. Той смята, че оценките на финтех компаниите вероятно ще се свият още.

Печалба над растежа

Тази година имаше промяна в тона дори от най-големите и най-бичо настроените финтех предприемачи. Те вече не говореха за листване на борсата, а някои бяха принудени да намалят разходите си. Klarna – платформата за „купи сега, плати по-късно“, обяви през май, че освобождава 10% от служителите си, а през юли привлече нови 800 млн. долара – което доведе до оценка от само 6,7 млрд. долара спрямо 45,6 млрд. долара година по-рано. Компанията за плащания Checkout.com, преди най-високо оценяваният стартъп в Европа във всички сектори, наскоро намали вътрешната си оценка от 40 млрд. долара до 11 млрд. долара.

По-малките стартъпи може да не са толкова засегнати от свиването на няколкомилиардните кръгове, но драматичните ходове на върха на пазара засилиха чувството за предпазливост по отношение на плановете за растеж.

„За основателите и лидерските екипи парите и посоката към рентабилност ще продължат да царуват, особено на етап растеж“, казва Джепе Цинк, партньор в компанията за рисков капитал Northzone, която инвестира в Klarna.

Заради тази промяна работата по превръщането на всяка продажба в печеливша сега е „заложена в началния етап“ на компанията, посочва Ремус Брет от компанията за рисков капитал LocalGlobe. Брет казва още, че насърчава основателите да изградят план, който да се базира на това да могат да поддържат работа в продължение на три години, а не на две години, преди отново да привлекат капитал, предвид икономическата несигурност.

Малки, но силни

Не всичко обаче е мрак и икономии. Майкъл Зигмор, партньор в базираната в Сан Франциско Broadhaven Capital Ventures, тъкмо е приключил триседмично пътуване в Европа, за да проучва сделки. Той приключва визитата с пътуване до бар в Уестенд в Лондон, за да гледа мача между Испания и Мароко на Световното първенство по футбол,и да обсъди различното състояние на стартиращи и по-утвърдени фирми тази година.

Макар че финансирането на късен етап се срина и броят на еднорозите намаля до най-ниското ниво от 2020 г., инвестициите на ранен етап растат, казва Зигмор. Той все още се вълнува за европейската финтех екосистема и все още има „множество висококачествени компании, решаващи големи проблеми“.

Какво следва?

Някои компании посочват и други положителни неща. На финтех срещата на Accel през декември партньорът Лука Бокио заяви, че макар финтех индустрията да е ударена силно, секторът е все по-доминираща част в технологичната екосистема. Компанията му открива, че през последното десетилетие над 200 млрд. долара са били предоставени на финтех компании в Северна Америка, Европа и Израел и предстоят още много.

Изминалата година може би беше преломен момент за сектора, докато той узрява, вярват някои инвеститори. Повече средства отиват към нишови пространства, например инфраструктурните слоеве на финтех, което със сигурност създава работа за Джулия Андре, партньор в Index Ventures.

Това вече е пазар за купувачи, казва Андре, който наскоро прекарва време с основатели в Естония. Нейната философия е, че времената на предизвикателства означават, че компаниите трябва да се съсредоточат върху това, което е важно. „Исторически погледнато сме виждали страхотни компании да се изграждат в такива времена“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още