IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската euShipments купува мажоритарен дял в хърватската логистична фирма Pick & Pack

Това е първото придобиване на българската компания, сумата на трансакцията остава неизвестна

14:53 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Един от складовете на euShipments. Снимка: euShipments
Един от складовете на euShipments. Снимка: euShipments

Българският доставчик на логистични услуги за електронна търговия euShipments заяви във вторник, че е направил първото си придобиване, закупувайки мажоритарен дял в хърватската компания за изпълнение на поръчки и логистика Pick & Pack, стремейки се да увеличи присъствието си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 

Изборът на Хърватия за разширяване на дейността на euShipments е бил мотивиран от близостта на страната до Словения, Унгария, Италия, Австрия, както и от бързия темп на растеж и ниското ниво на проникване на логистичния пазар в Хърватия, се казва в съобщение за медиите на българската компания.

Неотдавнашното приемане на еврото в Хърватия се разглежда като възможност за по-нататъшен растеж. Финансовите параметри на сделката, която е била завършена още в края на 2022 г., не са оповестени. 

Този нов етап от експанзията на euShipments е подкрепен от базираната в София компания за частен капитал BlackPeak Capital, която в началото на 2022 г. инвестира до 7,5 млн. евро (8,1 млн. долара) в българската логистична фирма от втория си фонд, BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund.

„Докато през първите години от развитието на euShipments голяма част от нашите клиенти беше от Балканския регион - България, Румъния, Гърция, днес ние имаме клиенти от цяла Европа. С търговски представители в няколко държави днес можем уверено да определим компанията като международна“, е цитиран съоснователят и главен изпълнителен директор на euShipments Светлозар Димитров. 

„Нашата стратегия за развитие е да се обединим с логистични компании, които вече прилагат подобни подходи и споделят нашите ценности и визия за успех. Придобиването на Pick & Pack е чудесен пример, който ще бъде от полза и за двете компании, но най-важното - за нашите клиенти. Споделянето на ресурси и бизнес знания ще подобри качеството и надеждността на нашата услуга, като по този начин ще ни утвърди като правилния логистичен партньор на всеки онлайн търговец в Европа“, казва другият съосновател на euShipments Лора Димитрова.

Докато през първите години от развитието на euShipments голяма част от нашите клиенти беше от Балканския регион - България, Румъния, Гърция, днес ние имаме клиенти от цяла Европа.
Светлозар Димитров
съосновател и главен изпълнителен директор на euShipments

„Като предприемач, притежавал няколко онлайн магазина, от първа ръка знам с какви проблеми се сблъскват хората от този бранш. Затова създадох логистична компания, която помага на магазините и улеснява процесите им. Когато се свързах с euShipments, осъзнах, че да стана част от техния бизнес и да използвам опита им е най-добрата следваща стъпка на развитие за Pick & Pack“, казва пък Матей Яворек, основател на Pick & Pack.

Финансов и данъчен консултант за русенската компания е бил TPA Croatia, а правен – Schoenherr. 

Базираната в Загреб Pick & Pack е специализирана в цялостни логистични услуги за всички категории електронна търговия и извършва доставки в страните от ЕС, както и в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Албания и Украйна, растейки силно през последните две години.
Светлозар Димитров и Лора Димитрова, съоснователи на euShipments. Снимка: euShipments Светлозар Димитров и Лора Димитрова, съоснователи на euShipments. Снимка: euShipments
А през миналата година базираната в Русе euShipments удвои капацитета си, като добави собствен склад в Будапеща, Унгария, към няколко партньорски склада в няколко европейски града. Понастоящем euShipments разполага с мрежа в 27 европейски града и разполага с 12 центъра за изпълнение, които ѝ позволяват да съкрати времето за доставка и да намали цените на услугите за онлайн магазини в Централна Европа.

BlackPeak Capital е създаден през 2014 г. и е насочен към инвестиции в дялов капитал за растеж от 5-10 милиона евро в бързоразвиващи се малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Вторият фонд BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е фокусиран върху партньорство с предприемачи от региона с амбицията да изграждат компании на световно ниво на базата на постоянни иновации, органичен растеж и придобивания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още