IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станимир Василев: Търсим хора, които постигат резултати, а не които просто обещават

Важно е основателите на стартъп да са посветени изцяло на проекта, да са честни и открити, за да получат инвестиция, коментират от "МФГ Инвест"

14:49 | 14.09.23 г.
Съдържание на партньор
Момент от старта на търговията с акции на "МФГ Инвест" на БФБ. Снимка: "МФГ Инвест"
Момент от старта на търговията с акции на "МФГ Инвест" на БФБ. Снимка: "МФГ Инвест"

Станимир Василев, съосновател на "МФГ Инвест" АД, е част от менторите в конкурса Founders Today, a Ина Илиева, директор Правно обслужване в "МФГ Инвест" АД - от журито. В конкурса ще бъдат избрани шест перспективни бизнеса, които ще получат медийни пакети за реклама и комуникация в Инвестор Медиа Груп, ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач, a един от всички участници ще получи възможността да се включи в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Предприемаческата конференция Founders Today, която Investor.bg организира и на която ще бъдат представени победителите, ще се проведе на 28 септември от 14:00 часа в зала „Витоша“ на "Интер Експо Център".

Станимир Василев

Станимир Василев е предприемач и инвеститор. Той, заедно с Неделчо Спасов, е съосновател на първата компания от Групата на MFG – "Изи Асет Мениджмънт" АД. Това става през далечната 2005 г., като идеята на основателите е да се предложи алтернативен и улеснен, иновативен за времето си, достъп до финансиране на потребителите (първоначално само в България, а през годините успешният бизнес модел се прилага в Украйна, Полша, Румъния, Северна Македония). Този бизнес модел работи успешно и към днешна дата, като през годините той е надграждан и допълван. Станимир Василев е съосновател на "МФГ Инвест" АД.

Учил е стратегически мениджмънт в университета INSEAD, Сингапур, и притежава магистратура по финанси от Университета за национално и световно стопанство и магистратура по инженерно дело от Техническия университет в София.

Г-н Василев, околко рисков е бизнесът на ангелите инвеститори със стартиращи компании и как се управлява този риск?

Бизнесът е с висока степен на риск и именно затова е и доста печеливш, когато компаниите, в които си инвестирал, успеят да се наложат на пазара. Не се смятам за експерт, но на база на житейски опит, натрупан в училище, университет и множеството стартъпи, в които съм участвал, се опитвам да правя обоснована преценка за това доколко една компания ще е успешна. Към момента имаме един частичен екзит, една компания еднорог и няколко други, които изглеждат много добре като развитие. Имаме и компании, които са затруднени и търсят своя път напред.

Как сме се справили с преценката на компаниите ще знаем със сигурност след пет до седем години, но на този етап се опитваме да инвестираме в сектори, които мислим, че разбираме, да имаме умерена диверсификация на проектите, както и да помагаме на основателите, ако имат нужда и можем да го направим.

– При избора на стартъп, който да подкрепите, кои са основните качества, които търсите в хората, движещи проекта, и в предлаганите от тях продукти/услуги?

В хората търсим да са честни и открити, да са експерти и с опит в областта, която искат да покорят. Също така искам да работя с хора, които „правят нещата“. При равни други условия смятам, че такива хора са по-успешни. Ако трябва ще направят салто или две, три салта и ще намерят правилната посока, ще преместят канари от пътя или ще пресушат морета. Просто има хора, които вършат нещата и постигат резултати и такива, които обещават. Опитваме се да намираме повече от първите.

Що се отнася до бизнесите – като продукти и услуги – както споменах, предпочитаме неща, които разбираме, или такива, които искаме да разберем, да научим, да влезем в дълбочина. Освен това гледаме възможностите за растеж и развитие. Не на последно място слагаме смисъла на бизнеса – как тези хора ще направят света ни едно по-добро място за живеене.

– По какъв начин се ангажирате с развитието на компаниите?

Ще бъда съвсем откровен – основно с пари. Всичко друго – съвет, познанства, „връзки“ – само ако основателите ни поискат и мислим, че можем да предоставим качествен такъв съвет или контакт. Никога не съм виждал красива пеперуда в полет, която да е с патерици – всички са си имали собствени криле.

– В кои сектори виждате най-добри перспективи за развитие на стартъпи?

Продължавам да вярвам във финтех сектора и търсим добри компании тук.

Допада ми секторът, свързан със зелена енергия, но ние инвестираме малки суми и е трудно да сме конкурентни. AI са сега модните думи, но тук още четем и се учим, нямаме такава инвестиция. Лично аз много харесвам сектора, свързан с data science (наука за данните).

– Какво е лицето на бизнес успеха?

През повечето време е сериозно и напрегнато, но на моменти е широко и топло усмихнато.

– Как виждате ролята си на ментор в обучението на стартъпи, които дават заявка, че ще са успешни в бизнеса си?

През последните години, може би 10-15, откакто почнах да получавам покани да бъда ментор, било на колеги, било на партньори или основатели, винаги съм бягал и съм отказвал да вляза в тази роля. Просто не се чувствах готов за това. И сега не се чувствам, но съм готов да опитам, пък може и да се окажа полезен.

Като ментор ще се старая, първо, да не преча и, второ - да помогна на предприемача да намери знанието и силата в себе си. Ако е тръгнал по този път, много е вероятно да ги има.

– Защо подкрепяте събитието Founders Today?

Вярвам, че предприемаческата среда, предприемаческото мислене и предприемаческият дух трябва да се подкрепят и развиват. Не само с финансови средства, но и чрез менторство, с предоставяне на трибуна и гласност на идеите. Креативността вдъхновява, идеите вдъхновяват възникването на нови идеи и утре още качествени хора могат да се „заразят“ с този хъс за съзидание. Ако мога да съм полезен на една стратираща компания да се справи по-лесно с предизвикателствата пред нея, това лично за мен ще донесе огромно удовлетворение.

Ина Илиева

Ина Илиева е юридически експерт и експерт бизнес старт. Тя е директор „Правно обслужване“ в "МФГ Инвест" АД от неговото създаване до сега. Ина е юрист с над 15 години опит в областта на гражданското, търговското и облигационото право.

Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ина е част от групата на MFG от 10 години, като е заемала различни мениджърски позиции: директор на „Правна“ дирекция, директор „Правна дирекция и корпоративни отношения“ и директор „Европейски пазари“. Освен като юрист Ина има опит в ръководенето на проекти, стартирането и управлението на операции в чуждестранен пазар, както и управлението на хора и изграждането на нови екипи.

– Г-жо Илиева, кои бизнеси смятате за перспективни и в "МФГ Инвест" сте готови да подкрепите в ролята на инвеститор?

В "МФГ Инвест" инвестираме в компании, които работят в сферите на финтех услугите и електронната търговия, както и в технологични компании в по-широк смисъл, които създават продукти, предназначени за използване в различни бизнеси. Разбира се, има и интересни бизнеси, които са извън посочените сфери, в които ние сме фокусирани. Като перспективни компании оценяваме тези, които имат вече продукт и поне първоначална пазарна валидация, голям пазар и възможност да разрастнат бизнеса си в международен мащаб.

– Имате опит в ръководенето на проекти, стартирането и управлението на операции в чуждестранен пазар, както и управлението на хора и изграждането на нови екипи. Как оценявате проектите на стартиращи бизнеси в ранен етап на развитие?

Екипът, и в частност основателите на компанията, са най-важният критерий при оценка на даден проект. Важно е основателите да са посветени изцяло на проекта, гледаме техния опит и пътя, който са извървели, за да достигнат до конкретната идея за продукт. Оценяваме също и бизнес модела, конкурентните му предимства, стратегията на основателите за навлизане на пазара и възможността бизнесът да скалира международно.

– Как преценявате дали даден бизнес модел ще бъде успешен?

На първо място разглеждаме и се стараем да разберем в дълбочина продукта на компанията, както и кои са неговите клиенти. След това оценяваме дали и каква конкуренция има този продукт в световен и регионален мащаб. Важна е също и стратегията за навлизане на пазара и разрастването на бизнеса в други държави. Ако преценим, че продуктът е уникален, или ако не е уникален, има значими конкурентни предимства пред другите решения в сферата, ако успеем да видим потенциал в съответния пазар и възможност на конкретната компания да разрастне бизнеса международно, тогава решаваме, че този бизнес модел има добър потенциал.

– По какви критерии ще оценявате стартъп компаниите, за да стигнат до финала за менторска сесия с успешен български предприемач?

Бих казала, че всяка компания, която е покрила критериите на организаторите и участва в конкурса, заслужава наградата, защото менторството е едно от най-полезните неща при стартиращи компании. В най-ранните етапи от развитието на една компания менторството може да е по-важно дори и от финансирането, тъй като работата с ментор може да помогне на екипа да разработи продукта си по най-добрия начин, да фокусира основателите в най-важните стъпки, както и да помогне за изясняване на стратегията за достигане до клиента. В този смисъл съм се старала като член на журито да преценя коя от компаниите точно в този момент от развитието си има най-голяма нужда и би надградила най-много от работата с ментор. Разбира се, оценявам и останалите критерии, които споменах, а именно – силен и отдаден екип, конкурентен продукт, голям пазар и възможност за скалиране на бизнеса в международен аспект.

– Защо подкрепяте събитието Founders Today?

Защото форматът допринася за развитието и подкрепата на предприемачеството в България, а това е важно не само за бизнеса за нас като инвеститор, но и за развитието и растежа на икономиката на държавата като цяло. За нас е удоволствие да се срещаме, да разговаряме и да подкрепяме българските предприемачи доколкото е в нашите възможности.

"МФГ Инвест" АД

MFG Invest е част от групата на MFG. Дружеството инвестира в стартиращи и развиващи се компании, чиято дейност е в сферата на технологичните  финансови услуги, електронната търговия, създаване и продажба на технологии, и които имат приложение в различни бизнес сфери като, но не само, образование, селско стопанство, сигурност, съхранение на данни и други. В портфолиото на MFG Invest влизат компании като Hydrogenera, eBag, Payhawk, Tiger Technology, Find Me Cure, Boleron, Starforge, Native Spaces, Vedamo, KOA, Pop и други.

В края на 2022-ра MFG Invest реализира успешно първично публично предлагане на beam пазара на Българската фондова борса и акциите ѝ се търгуват под борсов код MFG. Компанията е включена в новия борсов индекс, създаден от Българската фондова борса - beamX, който ще проследява представянето на пазара за малки и средни предприятия - beam.

MFG е 100% българска  група компании, чиято мисия е да осигури възможност за лесен достъп до финансиране и финансови услуги на всеки без оглед на моментното им социално и финансово състояние. Групата е активна в България, Румъния, Украйна, Полша, Северна Македония, Испания и Хърватска, и планира мащабна геоекспанзия на ключови европейски и международни пазари като Германия, Мексико, САЩ и Индия. В портфолиото на MFG влизат компании и брандове като Easy Credit, Бяла Карта, Viva Credit, Fintrade, АКПЗ, iuvo, NewPay, Instinct и др. Групата е отговорен работодател на над 8300 човека в повече от 450 офиса в държавите, в които оперира.

Последна актуализация: 14:50 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още
Финанси виж още