IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел ще свърже Европа и Азия с нов оптичен кабел

Проектът ще бъде изпълнен от държавната енергийна група EAPC

10:36 | 19.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Израел ще положи 254-километров оптичен кабел между Средиземно море и Червено море, създавайки непрекъсната връзка между Европа и страните от Персийския залив и Азия, обяви израелското финансово министерство, цитирано от Ройтерс.

Държавната енергийна група EAPC ще изгради кабела по маршрута на петролопровод, който управлява и който преминава през Израел, идвайки от средиземноморското пристанище Ашкелон до Ейлат в северната част на Червено море, гласи изявлението на министерството.

По думите на главния изпълнителен директор на EAPC Ицик Леви проектът „ще позиционира Израел като сухопътен комуникационен мост, свързващ страните от Персийския залив и Азия с Европа“.

Кабелът ще се свързва с подводни кабели, които достигат до бреговете на Израел. Той ще бъде достъпен за всяка телекомуникационна компания, лицензирана в Израел, обяви министерството.

EAPC, или Europe Asia Pipeline Company, предлага своя тръбопровод като алтернатива на Суецкия канал.

Екоорганизации отдавна го наричат заплаха и поставят под въпрос данните за сигурността на компанията. Най-вече те изтъкват случай от 2014 г., когато пробив на тръбопровод заля пустинен природен резерват с 5 млн. литра нефт.

Министерството твърди, че разполагането на оптични кабели по трасето на тръбопровода ще помогне за наблюдаването на всички промени в терена и за откриване на потенциални течове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 месеца
Израел да бърза да дава танкове, че в противен случай някой украински генерал може да пусне двама водолази от ветроходна яхта, да се спуснат и да срежат кабелите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още