IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабите разходи на бизнеса за IT услуги доведоха до разочароваща прогноза от Accenture

Компанията сигнализира, че макроикономическата несигурност продължава да се отразява на клиентите ѝ

21:30 | 19.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Доставчикът на IT услуги Accenture прогнозира приходи за второто си тримесечие, които се оказаха под очакванията на Wall Street. Компанията очаква клиентите ѝ да харчат по-предпазливо, тъй като макроикономическата несигурност продължава, предава Ройтерс.

Анализатори очакват разходите за IT услуги да останат по-слаби в близко бъдеще, тъй като компаниите обикновено решават годишните си бюджети едва след февруари. Самата Accenture посочи, че фирмите взимат по-бавно решения, свързани с бюджета, особено в технологичния и медийния бранш.

Приходите на Accenture от индустрията за комуникации, медии и технологии са спаднали с 10% през първото тримесечие, докато приходите от продажби в Северна Америка – най-големият пазар на компанията, са се свили с 1% до 7,56 млрд. долара.

„Продължаваме да виждаме по-ниски дискреционни разходи, което влияе на нашата консултантска работа“, коментира главният изпълнителен директор Джули Суийт.

През октомври Tata Consultancy Services, най-големият индийски износител на ИТ услуги, отчете по-слаби от очакваното тримесечни резултати, докато Infosys намали горната граница на прогнозния си диапазон за годишните приходи, тъй като клиентите все още се колебаят дали да харчат за проекти, които не са от първа необходимост. И двете компании са конкуренти на Accenture в аутсорсинг бизнеса.

Цената на акциите на Accenture се понижи с 2,6% преди началото на борсовия ден.

Фирмата запази прогнозата за ръста на приходите и печалбата си за фискалната 2024 г. и очаква големи сделки, свързани с дигиталната трансформация, които да се отразят на бизнеса ѝ през втората половина на годината.

Компанията отчете приходи от продажби на генеративен изкуствен интелект в размер на над 450 млн. долара през първото тримесечие. Освен това очаква клиентите да се насочат към експерименти за разширяване на своите проекти в тази сфера през 2024 г.

Accenture прогнозира, че приходите ѝ ще са в диапазона от 15,40 млрд. до 16 млрд. долара. Анализатори, анкетирани от LSEG, очакват приходите да са 16,29 млрд. долара.

Приходите на компанията за първото тримесечие, завършило на 30 ноември, нараснаха с 3% до 16,22 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ravnovesie
преди 4 месеца
Може би сега е времето в тези аутсорсинг компании да навлезат синдикатите. Така и уволнения ще са по-трудни, а и условията на труда може да се подобрят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още