IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелов лауреат: Не бързайте с обучението в STEM предмети заради възхода на AI

Според Кристофър Писаридес, носител на Нобелова награда, по-ценни ще бъдат творческите умения

16:57 | 02.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Икономист, фокусиран върху пазара на труда, и носител на Нобелова награда предупреди по-младите поколения да не се впускат в интензивно изучаване на предмети в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (накратко STEM образование), заявявайки, че „емпатичните“ и творческите умения могат да процъфтяват също толкова силно в свят, доминиран от изкуствения интелект (AI).

Служителите на определени длъжности в ИТ сектора рискуват да посеят „семената на самоунищожението си“, като усъвършенстват изкуствения интелект, който в крайна сметка ще заеме същите работни места в бъдеще, заяви Кристофър Писаридес, професор по икономика в London School of Economics, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че той е оптимист по отношение на цялостното въздействие на изкуствения интелект върху пазара на труда, той изразява притесненията си за учащите в STEM специалности, които се надяват да допринесат за технологичния напредък. Според него въпреки засиленото търсене на умения в областта в момента, работните места, изискващи по-традиционни умения за комуникация лице в лице, като например в хотелиерството и здравеопазването, ще останат доминиращи на пазара на труда.

„Уменията, които са необходими сега – за събиране на данни, съпоставяне, разработване и използване за преминаването към следващия етап от развитието на AI или доближаването до момента, в който AI е по-приложим за работа – ще направят уменията, които са необходими сега, излишни, защото изкуственият интелект ще върши същата работа“, сподели той в интервю. „Въпреки факта, че се наблюдава растеж, те все още не са толкова много, за да има работа за всички тези завършили студенти, които завършват образование в STEM сферата, тъй като искат да правят точно това".

„В търсенето на тези нови ИТ умения се крие и ключът към самоунищожението“, добави той.

Популярността на STEM предмети, като например компютърни науки, е голяма през последните години, тъй като учениците се надяват да станат по-адаптивни към вариантите за работа на пазара на труда в бъдеще. Бързото развитие на изкуствения интелект би могло да промени уменията, необходими на работниците, тъй като той прави някои задачи и роли ненужни.

В дългосрочен план обаче управленските, творческите и емпатичните умения, сред които комуникациите, обслужването на клиенти и здравеопазването, вероятно ще останат силно търсени, тъй като могат да бъдат по-трудно заместени от технологиите, особено от изкуствения интелект.

„Когато казваме, че по-голямата част от работните места след време ще изискват умения за лично внимание, комуникация, добри социални взаимоотношения, хората може би най-вероятно ще си помислят „о, Боже, това ли трябва да очакваме с нетърпение в бъдеще“, заяви Писаридес. „Не трябва да се отнасяме с пренебрежение към тези работни места. Те са по-добри от работните места на много от току-що завършилите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 3 месеца
... и къв е тоя интелект дето не разбира от изкуство и творчество ? нали баш в това ни е разликата .. примерно с вааатниците, които са подхора или с прасетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още