IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект – възможност или опасност за пазара на труда

Идва краят на рутинните професии, новите ще бъдат поливалентни, коментират експерти

11:15 | 18.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 1 млрд. работни места в световен мащаб ще претърпят трансформация през следващите седем години заради изкуствения интелект. Това каза по Нова телевизия проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Данните бяха изнесени от Темелкова на международния форум „Иновативно образование и професии на бъдещето“ миналата седмица. Според прогнозите предстои бурна трансформация на пазара на труда, като през следващите пет години в Европа ще се промени драстично структурата на трудовия пазар и 23% от работните места ще бъдат закрити.

До 2027 г. 42% от бизнес задачите в индустриалните предприятия ще се изпълняват от машини. А най-осезаем недостиг се очертава на специалисти в областта на анaлиза нa дaнни и oблaчни услуги, изĸycтвeния интeлeĸт и мaшиннoто oбyчeниe, дигитaлния мapĸeтинг, автoмaтизaцията нa пpoцecитe, информационната cигypнocт, блoĸчeйн пpoгpaмиpaнeто и интepнeт нa нeщaтa (IoT).

„Навлизането на изкуствения интелект и професиите, които са застрашени, са свързани с изпълняването на рутинни дейности, в които липсва емоционалната интелигентност, емпатията", коментира пред Bulgaria ON AIR Темелкова. 

Има статистически данни, които показват кои професии са най-застрашени от изместване от изкуствения интелект. "Пощальони, месари, бармани, библиотекари, базовите програмисти. По данни на ЕК журналистическата професия в някои нейни дейности, преводачи също са застрашени от навлизането на изкуствения интелект. Има недостиг на кадри в сфери като киберсигурността, блокчейн програмирането ", уточни проф. Темелкова. Надграждане и преквалификация е пътят към адаптацията към новите условия, допълни тя.

Все пак още сме далеч от времената, в които изкуственият интелект ще измести изцяло естествения. Професиите, които ще са актуални след 5-10 години и изкуственият интелект и дигитализацията не могат да изместят, са лекари, специалисти човешки ресурси, инженери в областта на киберсигурността, обясни ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

По думите ѝ предстои период на адаптивност, хората ще надграждат своите компетентности, някои ще се наложи да сменят професии. 

"Когато работим с изкуствения интелект, трябва да сме внимателни, той формулира много грешки, трябва да внимаваме как формулираме въпросите си. Изкуственият интелект не е безпогрешен, нека студентите и бизнесът да разчитат на естествения интелект", призова Миглена Темелкова. 

Според нея над 2 млрд. души в момента се нуждаят от преквалификация, което е предизвикателство за образователната система. По думите ѝ са нужни спешни мерки от страна на образование, наука и бизнес. Висшите училища трябва да се приспособяват към новата реалност в пазара на труда и да предлагат конкурентно образование.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев също коментира темата по Нова телевизия, посочвайки, че по-скоро ще се оптимизират дейностите, отколкото хората да бъдат изцяло заменени от изкуствения интелект.

„Изкуственият интелект навлиза, няма как да го спрем. Неговата добавена стойност е, че ще оптимизира страшно много процесите. Нашата роля в момента чрез образованието е да можем да обучим хората, така че да могат да управляват тези машини”, каза Тулев.

По думите му професиите на бъдещето ще бъдат поливалентни, т.е. хората ще бъдат конкурентоспособни, когато могат да управляват повече от един процес.

За да бъдат конкурентоспособни хората в бъдеще, трябва да менажират няколко дейности. Затова висшето образование трябва да се промени в посока обучение в управление на различни дейности, категоричен е експретът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още