IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АI ще има позитивен ефект върху професиите, смятат две трети от хората по света

Над 300 милиона работни места глобално ще бъдат засегнати по някакъв начин от изкуствения инетелкт

13:40 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Две трети от хората по света смятат, че изкуственият интелект (АI) ще окаже позитивно въздействие върху тяхната работа и професия. Само 7% са на мнение, че той е заплаха и неговото внедряване може да доведе до загуба на работата им. Това показват данните от мащабно представително проучване на Adecco Group. То е проведено сред 30 000 души от 23 държави и целта му е да изследва промените в пазара на труда от гледна точка на служителите в компаниите.

Генеративният изкуствен интелект (GenAI), с чиято помощ може да се създава съдържание, вече се превърна във водеща тенденция през 2023 г., благодарение на придобилите огромна популярност ChatGPT и Bard. През 2024 г. се очаква неговото влияние да стане още по-силно. В момента около 70% от служителите го използват активно, като повечето хора са запленени от огромния му потенциал.

Една трета от анкетираните споделят, че GenAI ще им помогне да придобият нови умения, а почти същият дял (29%) смятат, че ще улесни работата им. Една пета (19%) казват, че това ще създаде повече работни места в тяхната индустрия.

Над половината (58%) от служителите вярват, че познанията и уменията им за AI ще подобрят възможностите за развитие на кариерата им. Най-оптимистични са представителите от областта на технологиите (69%), финансите (67%) и електронната търговия (63%). 

Насърчаването на интеграцията на GenAI в организациите се превръща в приоритет за компаниите по целия свят. И въпреки че мнозинството от служителите оценяват това като положителна промяна, последните оценки показват, че над 300 милиона работни места по света ще бъдат засегнати по някакъв начин. За да преодолеят празнината, организациите трябва спешно да въведат мерки за повишаване на уменията на служителите си, съветват авторите на проучването. 

„Едно от предизвикателствата пред участниците на трудовия пазар е разликата в познанията и използването на AI. Въпреки позитивната нагласа към GenAI 57% от служителите по света заявяват, че имат нужда от обучение за по-широкото му приложение в работния процес. Едновременно с това обаче по-малко от половина анкетирани в проучването ни споделят, че получават насоки как да го използват. Компаниите, които желаят да се възползват от предимствата на служители, които ползват AI, трябва да се съсредоточат върху подобряване на разбирането и достъпа до него. Това ще бъде от ключово значение за подпомагането на служителите  да се адаптират и да не изпаднат от пазара на труда“, коментира на Надежда Василева, изпълнителен директор на „Adecco България".

Данните от проучването показват, че използването на AI е пряко свързано с позицията и образованието на служителите. Огромното мнозинство (87%) от ръководителите вече го използват, докато при подчинените им процентите са само 52. Над три четвърти (78%) от хората с високи доходи са сред ползвателите на AI в сравнение с по-малко от две трети (60%) при служителите с ниски доходи. Хората с висше образование са двойно по-склонни да използват AI в сравнение с тези със средно образование, отчита проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още