IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на нови технологии може да донесе 628 млрд. евро годишно на ЕС

Това важи най-вече за дигитално изоставащите бизнеси в блока

13:20 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз може да спечели 628 млрд. евро годишно, ако ускори въвеждането на технологии в дигитално изоставащите бизнеси в блока, твърди статия на софтуерната компания Sage, цитирана от Bloomberg.

В основата на тази неизползвана възможност са малките и средни компании, които в момента се борят да догонят съвременните технологии. Увеличаването на използването на изкуствен интелект и други дигитални инструменти би подобрило производителността, показва проучването, обхващащо 15 държави.

Подобен ход би дал така необходимия тласък на региона, който се бори с икономическите затруднения, произтичащи от слабото глобално търсене и затягането на паричната политика. И все пак напредъкът изглежда бавен. Докладът на ЕС „State of the Digital Decade” показва, че блокът не е напът да постигне собствените си цели за цифровизация до 2030 г., които включват поне 75% от европейските предприятия да използват изкуствен интелект, облачни изчисления или големи данни дотогава.

Ускоряването на дигитализацията на бизнеса може да донесе стотици милиарди на ЕС. Графика: Bloomberg L.P. Ускоряването на дигитализацията на бизнеса може да донесе стотици милиарди на ЕС. Графика: Bloomberg L.P.

Не липсата на желание за приемане на нови технологии, а липсата на умения и финансова подкрепа създава бариери. За да се пребори с бавния напредък, Sage препоръчва въвеждането на дигитален идентификатор за намаляване на администрацията, въвеждане на електронно фактуриране за справяне със забавените плащания и насърчаване на ползването на изкуствен интелект за увеличаване на производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още