IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лилия Месечкова: Интегрирането на AI в бизнеса ще се забави

Изкуственият интелект ще намали нуждата от някои типове работа, но не и от кадри, които да работят с него ефективно

09:49 | 06.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обещанието за по-висока ефективност, намалени разходи и клиентско обслужване насърчава бизнеса да експериментира с изкуствения интелект (AI), но от друга страна, той крие етични, правни и финансови рискове. Това каза Лилия Месечкова, старши вицепрезидент в Progress, в предаването „UpDate“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Все още няма достатъчно добре изградени практики и технологии как да се управлява този риск. В този ред на мисли смятам, че интегрирането на изкуствения интелект в бизнеса ще се забави, докато тези практики не се появят масово. Със сигурност ще пробват, но няма да са първите, които ще прегърнат използването на изкуствения интелект“, каза тя. 

Месечкова отбеляза, че благодарение на AI нуждата от някои типове работа ще намалее, защото може да бъде автоматизирана, но същевременно няма да отпадне необходимостта от кадри, които знаят как да използват изкуствения интелект ефективно.

„Тези хора, които знаят как да работят с изкуствения интелект, ще имат предимство пред другите, които не знаят. В този ред на мисли хората, които не успяват да се ориентират към новото време, ще се чувстват застрашени“, посочи тя.

Според Лилия Месечкова изкуственият интелект ще помага на компаниите да разбират по-добре потребителите, защото притежава умението да обработва огромен обем данни и информация за различни групи, като моделите ще бъдат динамични и ще могат да се случват в реално време. Това ще даде възможност за подобряване на потребителското изживяване.

„Напоследък виждаме много красиви и доста интересни картинки и видеа, генерирани от AI, но отново в основата стои креативността на човека. Очаквам същото да се случи и с визуалния дизайн и крайния потребителски интерфейс. Изкуственият интелект ще помага на специалистите в тази област да са още по-креативни, още по-продуктивни“, каза тя. 

Споед Месечкова промяна има и в сферата на образованието и подготовката на кадри за IT индустрията, тъй като на пазара вече излизат т. нар. „асистенти за програмиране, които са базирани на изкуствения интелект“.

„Тези асистенти са достъпни директно в средата за разработване, като инженерите могат да ги използват като партньор в програмирането, като някой, на когото могат да задават въпроси, от когото могат да получат конкретни предложения за писане на код, да валидират кода си, да питат за наличие на грешки. Тези асистенти са еквивалента на т.нар „програмиране по двойки“, което исторически осигуряваше по-високо качество“, каза още тя.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването „UpDate“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още