IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад сделките на технологичните гиганти със стартъпи за изкуствен интелект?

Често тези стартиращи фирми се ангажират да инвестират немалки суми в други бизнеси на Big Tech

18:00 | 05.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg
Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg

Amazon, Google и Microsoft прекараха изминалата година, инвестирайки милиарди долари в стартъпи за изкуствен интелект, като същевременно таксуваха тези новосъздадени компании с подобни суми за използване на техните облачни платформи, пише Wall Street Journal.

Аделките правят големите технологични фирми едновременно най-големите поддръжници и най-преките бенефициенти на тези стартиращи компании, което отразява как някои от най-големите ползи от бума на изкуствения интелект (AI) продължават да са за най-големите играчи. Стойността на дяловете на технологичните гиганти може да нарасне, ако стартъпите се развия. А ако това не се случи, те все пак ще са превърнали своите инвестициите си в приходи.

Тези сделки дават на стартъпите парите, от които се нуждаят, за да обучават усъвършенствани AI модели, както и достъп до оскъдната изчислителна мощ, която е от съществено значение за разработването и внедряването на продукти като ChatGPT.

Симбиозата между стартъпи за изкуствен интелект и технологичните гиганти оставя настрана рисковите инвеститори, които обикновено подкрепят млади компании. Тези инвеститори рядко харчат милиарди и са по-предпазливи да плащат за високите оценки, които идват заедно с големите сделки.

През септември Amazon обяви, че ще инвестира до 4 млрд. долара в Anthropic – конкурент на създателя на ChatGPT OpenAI. Нещо важно, което не беше включено в новината за сделката: Anthropic се ангажира да похарчи 4 млрд. долара за облачната платформа на Amazon – Amazon Web Services – в следващите пет години, твърдят източници, запознати с въпроса.

Google, която инвестира в Anthropic по-рано тази година, наскоро реши да налее още 2 млрд. долара в стартъпа, писа Wall Street Journal миналата седмица. Новият ангажимент беше направен месеци, след като стартъпът реши да похарчи над 3 млрд. долара за Google Cloud.

И двете компании последваха примера на Microsoft, която инвестира 13 млрд. долара в OpenAI. Междувременно OpenAI харчи милиарди долари за облачните услуги на Microsoft.

Този тип сделки превърнаха технологичните гиганти в най-големите поддръжници на тези амбициозни и скъпи стартиращи AI компании. Microsoft, Google и Amazon са инвестирали 20 близо 20 млрд. долара само в Anthropic и OpenAI, като повече от половината от тази сума е платена тази година. Като се има предвид, че най-големият разход на тези стартъпи е за облачни изчисления, по-голямата част от парите вероятно ще се върнат при въпросните инвеститори под формата на приходи от облака.

„Това е майсторски ход за доставчиците на облачни услуги“, твърди Маргарет Дженингс, съосновател на AI стартъпа Kindo и бивш служител на OpenAI. „Техните инвестиционни пари се изплащат и сега те имат пряк достъп до начина, по който изследователските и продуктовите екипи на тези стартиращи фирми изграждат своята стратегия, на която гигантите могат да влияят и насочват“.

След невероятния успех на ChatGPT преди година, група от стартъпи се надпреварват да създадат следващия пробив в генеративния изкуствен интелект – технологията, позволяваща на софтуера да разговаря като човек. Изграждането на такава технология изисква суперкомпютри, оборудвани с чипове от висок клас и милиарди долари, за да ги управляват. Нещо, което технологичните гиганти имат и почти никой друг няма.

Последна актуализация: 17:10 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още