IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google засилва позициите си в изкуствения интелект с нова инвестиция

Компанията увеличава капитала, който отпуска на стартъпа Anthropic

11:45 | 30.10.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Google на Alphabet инвестира до 2 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект Anthropic, обяви говорител на стартъпа, цитиран от Ройтерс.  

Компанията е инвестирала 500 млн. долара предварително в конкурента на OpenAI, а сега е решила да добави още 1,5 млрд. долара с течение на времето, допълва говорителят.

Google вече е инвеститор в Anthropic, а новата инвестиция подчертава все по-големите усилия на гиганта да се конкурира по-добре с Microsoft, която е един от най-големите инвеститори в Open AI, стояща зад чатбота ChatGPT. Междувременно големите технологични компании се конкурират коя ще интегрира по-успешно изкуствения интелект в приложенията си.

Миналия месец Amazon заяви, че ще инвестира до 4 млрд. долара в Anthropic, за да се бори по-добре с конкурентите в облачните услуги с изкуствен интелект.

Google отказва да коментира въпроса, а Amazon не е отговорила веднага на запитванията на Ройтерс за коментар по темата.

По-рано Wall Street Journal писа, че Google планира по-голяма от предходната инвестиция в Anthropic.

Нарастващите инвестиции показват неспирните опити на компаниите за облачни услуги да си осигурят връзки със стартъпи за изкуствен интелект, които носят промяната в индустрията на изчислителните облаци.

Anthropic, която е съоснована от бившите директори на OpenAI и брат и сестра Дарио и Даниела Амодей, показва желанието на стартъпа да си осигури ресурси и инвеститори с дълбоки джобове, за да може да се конкурира с OpenAI и да се превърне в лидер в технологичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още