IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google деактивира следенето на трафика в реално време в Израел и Ивицата Газа

Компанията е спряла тази опция в Google Maps и Waze

11:55 | 24.10.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Google на Alphabet деактивира следенето на трафика на живо в Израел и Ивицата Газа в своите приложения Maps и Waze по искане на израелската армия преди потенциална наземна инвазия в Газа, пише Bloomberg.

„Както сме правили и преди в конфликтни ситуации и в отговор на развиващата се ситуация в региона, временно деактивирахме възможността да виждаме на живо условията за трафика и информацията за натовареността от съображения за безопасността на местните общности“, коментира говорител на Google.

Интернет гигантът премахва данни за струпванията на превозни средства в реално време в Израел и Газа по искане на израелските отбранителни сили, твърди източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен. Информацията за трафика в реално време може да разкрие движението на израелските войски.

Компанията предприе подобни стъпки и в Украйна миналата година след руската инвазия, деактивирайки данните за трафика на превозни средства и пешеходци в реално време.

Въпреки че Maps и Waze не показва трафика в реално време, шофьорите, използващи навигационните системи, ще продължат да получават данни за очакваното време на пристигане, което се базира на случващото се на пътя в конкретния момент, казва Google.

Израелският технологичен сайт GeekTime, който първи съобщи новината, заяви, че приложението Maps на Apple също е отговорило на искането на израелската армия. Представител на Apple не е отговорил веднага на запитванията за коментар. Израелските отбранителни сили също не са откликнали на поканата за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още