IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Хамас" освободи още двама заложници

Белият дом изпрати военни в Израел, които имат опит, подходящ за предстоящите операции, коментира Джон Кърби

07:52 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Още двама заложници - 85-годишната Йочевед Лифшиц и 79-годишната Нурит Купър, бяха освободени от "Хамас". Двете жени бяха държани в плен заедно със своите съпрузи след изненадващата атака на 7 октомври. От групировката съобщават, че държат между 200 и 250 души - жители в покрайнините на Ивицата Газа и участници в музикален фестивал, за заложници в анклава.

Лифшиц е една от основателите на кибуца Нир Оз, който беше нападнат в началото на октомври. Четвърт от жителите на населеното място са заложници или жертви от атаката на "Хамас", коментираха от градските власти по повод освобождението на Лифшиц.

В петък (20 октомври) "Хамас" освободи още две жени - майка и дъщеря, с двойно гражданство (израелско и американско).

По данни на ООН още 12 камиона с хуманитарна помощ преминаха през пункта Рафах в понеделник (23 октомври). Общо 34 камиона влязоха в Ивицата Газа през последните три дни. ООН следи внимателно дали помощта няма да бъде използвана от "Хамас", посочва CNN.

Критично обаче остава положението с електрозахранването на болниците. Медиците предупреждават, че имат ограничени количества гориво за генераторите, а без ток болниците ще се превърнат в "масови гробове". Според властите в анклава болниците са препълнени и работят на "150% от капацитета си" и една от болниците в северните части на Газа вече спря да работи заради липсата на електроенергия.

Израел продължава да обстрелва Ивицата Газа като целите са свързани с "Хамас" и "Ислямски Джихад", посочват от израелската армия. Военните продължават да са в готовност за сухопътна операция в анклава и започнаха военни учения в региона. Целта е да бъде повишена бойната готовност. Израел мобилизира 300 хил. резервисти в отговор на атаката на "Хамас" в началото на октомври. 

Източник на CNN съобщава, че в Израел е бившият ръководител на Командването за специални операции на морските сили на САЩ - ген. Джеймс Глин, който ще консултира израелската армия във връзка с очакваните операции. Глин има голям опит с американските операции в Ирак, допълва медията. Съветникът за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби съобщи, че Белият дом е изпратил "няколко военни" с опит, който "е подходящ за видовете операции, които Израел провежда и може да провежда в бъдеще". Той обаче не потвърди дали Глен е един от тях.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант коментира, че се подготвя широкомащабна операция в анклава - "по суша, въздух и вода".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още