IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превземането на Ивицата Газа е възможно, но на жестока цена

Градските боеве са трудни, скъпи и отнемат време, което липсва на Израел, смятат анализатори

17:39 | 22.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от седмица израелската армия е обсадила Ивицата Газа и според очакванията е напълно готова за сухоземна операция, пише The Wall Street Journal. Изданието отбелязва, че на базата на предишни операции превземането на анклава е напълно възможно, но цената ще бъде жестока.

Градските битки в гъстонаселено място и с множество високи сгради, а град Газа отговаря напълно на това описание, обикновено носят предимства за защитниците и заличават разликата с технологично по-напредналата израелска армия. Но от друга страна през последните години големи градове бяха превземани - например втория по големина град в Ирак - Мосул, от страна на Ислямска държава в периода 2016-2017 година. Населението на града по това време е близо до това на Ивицата Газа - 2,1 млн. души.

Анализатори от консултантската компания Le Beck посочват, че двете операции са напълно сравними. Това означава, че при евентуална операция в Газа Израел ще трябва да се изправи пред голям брой цивилни жертви и разрушения.

WSJ припомня, че превземането на Мосул отне 277 дни и реално жертвите никога не бяха обявени официално. Разследване на АР на базата на неправителствени източници показа, че между 9 хил. и 11 хил. цивилни граждани са загинали в битката. Историческият център на града е в руини.

За  САЩ, които подкрепят иракските власти, това е първата градска битка от войната във Виетнам през 1968 година.

Войната в Украйна също подсказва за трудностите, които ще има израелската армия. WSJ прави аналогия с обсадата на Мариупол, където руската армия имаше пълно въздушно превъзходство. Опитите за превземане отнеха три месеца, а жертвите остават неясни, като много от тях просто бяха затрупани с булдозерите под руините, допълва още изданието. Това се случи, след като градът реално беше откъснат от останалата част на Украйна само три дни след началото на войната и доставките на оръжие, горива и други стоки за армията не бяха регулярни.

"Хамас" се готви от години за атаката и е изградил система от тунели и укрепления в региона, които ще са от съществено значение за операцията. Организацията избра времето за удара, което означава, че би трябвало да са максимално подготвени за подобна битка.

Градските боеве са бавни и скъпи - няма лесен начин да се направят, коментира Роб Лий от Института за проучване на международните отношения. Отнема време да се изправите срещу противник, който се е подготвил за защита в градска среда, допълва още той.

Времето е нещо, което липсва на Израел, още повече, че расте натиска за прекратяване на огъня, а събирането на 300 хил. резервисти ще окаже влияние на икономиката. Парадокс е, че ако под натиска на международната общност израелската армия навлезе бързо в Газа, жертвите и щетите ще са по-големи, защото военните ще използват "брутална сила", казва Майкъл Найт от Института за политика на Близкия изток във Вашингтон. Според него, ако бъде даден срок например 180 дни на Израел, резултатите ще са по-добри, отколкото ако операцията се извърши за 30 дни.

Една от причините е, че Ивицата Газа е изолиран остров и "Хамас" трудно ще си осигурява необходимите оръжия, боеприпаси и т.н.

В градска среда обучението, тренировките и екипировката е от съществено значение. Израелските военни са много по-добре подготвени от руснаците, окупирали Мариупол или иракските сили, защитаващи Мосул, макар че позволиха изненадващата атака на 7 октомври. Те вече имат зад себе си две операции в анклава - през 2008-2009 година и през 2014 година. Но оттогава организацията се сдоби с много по-модерни оръжия, пише още WSJ.

Сред тях са малки дронове, които бяха използвани срещу танковете в битката в Мосул и сега са неразделна част от военните действия в Украйна. Израел има много модерни танкове, но не ясно дали са защитени срещу дронове, носещи експлозиви.

Израел трябва да спечели тази война, но трябва да го направи по умен начин, да демонстрира своя капацитет, но на базата на впечатляващ капацитет на своето разузнаване, коментира още военни анализатори. За съюзниците на страната ще бъде невъзможно да оправдаят акция, която изравнява Газа със земята, а за враговете на Израел - това ще бъде акт за обединение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още