IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефектна ракета, изстреляна от Газа, е паднала в болницата в града

Президентът Джо Байдън не отмени визитата си в Израел

08:02 | 18.10.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дефектна ракета, изстреляна от района на Ивицата Газа, е разрушила болницата "Ал-Ахли", при което са загинали близо 500 души. Инцидентът от снощи предизвика сериозна ескалация на напрежението в Близкия изток. Палестинските власти обвиниха Израел за удара, но военните заявиха, че имат доказателства, че нямат нищо общо със случая. "Израел няма за цел болници, нашите цели са обектите на "Хамас", коментира говорител на израелската армия и позицията на военните беше, че отговорни за удара са "Ислямски джихад".

Световните лидери осъдиха удара срещу болницата, като Турция и Египет обвиниха Израел за него. От Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че болниците никога не трябва да бъдат военна цел.

В ранните часове бяха публикувани видеа, от които е видно, че ракета, изстреляна от района на анклава, дефектира във въздуха и се взривява на земята. Първоначалните данни бяха за 300 загинали в препълнената след повече от седмица активни бойни действия в региона болница. Вторичен взрив доведе до жертви и сред спасители, търсели оцелели след руините.

Представителят на Палестина в ООН обаче обвини Израел, че опитват да обвинят палестинците за този удар.

Йордания отмени планираните срещи на властите с американския президент Джо Байдън. Той не отмени визитата си, която по план започва с визита в Израел. Още преди неговото отпътуване САЩ заявиха, че няма да спрат подкрепата си за Израел и не могат да кажат веднага кой носи отговорност за удара, предаде CNN.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом коментира, че Джо Байдън е провел разговори с всички страни в конфликта преди да тръгне към Близкия изток. Отмяната на посещението в Йордания, където трябваше да говори с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас и президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси, е "взаимно решение", допълни още Кърби. Bloomberg допълва, че визитата е отменена след консултации с йорданския крал Абдула ІІ.

От Пентагона съобщиха, че 2000 американски войници са в готовност при разширяване на конфликта. САЩ ще удължи престоя но свои самолетоносачи в региона.

Израел засега не вдига блокадата си над Ивицата Газа и в региона няма доставки на храна, водоснабдяване, електроснабдяване и горива. Преди удара по болницата в град Газа международните организации предупреждаваха, че резервите от горива ще стигнат само за още няколко дни и след това и болниците в града ще трябва затворят. Регионът е блокиран от края на миналата седмица и всички очаквания са за мащабна сухопътна операция на Израел. Целта е унищожаване на военните крила на "Хамас", заявиха израелските военни. 

Във вторник (17 октомври) германският канцлер Олаф Шолц посети Израел и разговаря с премиера Бенямин Нетаняху и изрази своята пълна подкрепа за страната. Визитата се проведи преди експлозията в Газа. Израел са в преговори с Илон Мъск за комуникационните терминали Starlink, допълва още Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 6 месеца
До: stonasto: Хайде, още един си нареди на опашката да клефа след мен и да ми прави вятър на мъъдете. Това, което пишеш, тукашните ти братя по мозък го пишат повече от 10 години. Закъснял си, скучен си, дрънчиш на същото ръждиво тенеке. Не надушвам в теб нищо интересно, с което да се забавлявам. Ще ти трябва съпорт от още поне двама, да стъпиш на раменете им, за да ми го стигнеш и да го попушиш. Опитай с Ташка и Бомбашка - те вече година тренират с ушшанката и Пурко - ще те въведат в материала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
stonasto
преди 6 месеца
До: Tikva007 Леле-леле...Ама,ти си навсякъде бе,льохман...Ръси сърказъм,разбира от всичко...Няма слабо място...От ранни зори,до късни доби...Громи гнилият запад но,без да е съвсем явен защитник на евразийската територия(или поне се опитва)...хахаха...Що не счупиш всичко западно у вас,остави си само "сделанато"...Лекарства,техника и т.н всичко западно на ***...Кво ли ще ти остане??? Вероятно само истинското ти име...И няколко копейки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
penman
преди 6 месеца
Бре, фашистко-комунистическата и.з.ме.т, какви защитници на мюслитата са станали! Ама какво се чудя, едно време такива представители от "братски прогресивни" страни учеха на държавна издръжка у нас. Малко ще перефразирам др. Ленин и ще кажа - не всички мюсюлмани са терористи, но исляма перманентно ражда тероризъм! А със заключенията - не бързайте, еврейте не са глупави, та да ударят болница. P.S. Магаданската академия на науките е засекла руска ракета нацелена по Украйна, но паднала в Газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 18
0pk
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка я разкажи сега за евротлантическата позиция - всички палестинци ли са радикални ислямисти или само тези върху които падат демократични бомби? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Хаха, сбирщината на копейките пак квииичи! Уж православни бяха, ама изведнъж почнаха да подкрепят радикални ислямисти.... А сега като има видео, което доказва, че чаршaфите сами си удрят болницата и почва едно гърчене, че да изкарат черното - бяло. Жалки копейкaджийчета с празни глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 21
andy
преди 6 месеца
Израелските ракети са хуманни! Те убиват по хуманен начин! Вие да не си мислите, че евреите са варвари?! Не! Те се грижат за палестинците за това ги държат затворени в този концлагер. За тяхна безопастност е, в този опасен свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 17
Tikva007
преди 6 месеца
*Олаф Шолц посети Израел и разговаря с премиера Бенямин Нетаняху и изрази своята пълна подкрепа за страната. Визитата се проведи преди експлозията в Газа.* - Какъв късмет за украйна! Ако експлозията го беше заварила там и какъвто е чувствителен, щеше да даде всичките ракета Таурус на Израел да се брани от дефектните палестински ракети и нямаше да останат за Зеле и ВСУ. Всички помнят как *кллането* в Буча пречупи нежния Шолц и отпуши германските доставки на тежко оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 16
Tikva007
преди 6 месеца
От #6: Путин пак сгреши, като спазари някакви пиратки от Хизбула, както преписа сериозната медия Investor.бг от още по-сериозната Bloomberg. Трябваше са се спазари за такива ракети с Хамас. Десетина бракувани такива и сега щеше да е пред Киев и Одеса. Но пък сега укровермахтът имат своя шанс - да не си губят времето с тези американски лиготии, а да купят от Хамас стотина такива дефектни ракети и тогава гледай Голямото преселение на бидетата на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 23
adimos
преди 6 месеца
Поредното военно престъпление на Израел. Геноцид и етническо прочистване пред очите на света. Европа и САЩ е доволна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 13
Tikva007
преди 6 месеца
От #2: Иначе жалко за жертвите, то тях не можеш да ги върнеш, но дано повечето такива ракети на Хамас да са все така дефектни и да падат върху главите на бедните палестинци, че една такава изправна да падне връз лагер на израелската армия и да затрие 500-1000 военни, ще е погром. Но пък от видеорепортажите личи, че от ЦАХАЛ ни вярват, че в Хамас имат такива, защото държат танковете си накуп като за парад и войската в палаткови лагери като римските легиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още