IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой финансира „Хамас“? Международна мрежа от криптовалути, кеш и НПО-та

Новите опити да се спре достъпът на групировката до официални финансови канали едва ли ще има успех, прогнозира анализатор

14:38 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Палестинската групировка „Хамас“ използва международна финансова мрежа, за да получава подкрепа от неправителствени организации и приятелски настроени държави, прекарва пари през тунелите под Газа или използва криптовалути, за да заобикаля международните санкции. За това предупреждават експерти и официални лица, цитирани от Ройтерс.

Въпреки това „Хамас“, която управлява Ивицата Газа, ще се окаже изправена пред повече пречки пред достъпа до средства след атака срещу Израел, при която бяха убити хиляди, предимно цивилни. Израел отговори с най-мащабните бомбардировки срещу територията в 75-годишния им конфликт.

По-рано тази седмица израелската полиция заяви, че е замразена банкова сметка в Barclays, чрез която според властите „Хамас“ набира средства, както и криптовалутни сметки, използвани също за събиране на дарения. Не се споменава броят на сметките, нито стойността на активите.

Това вдигна леко завесата на сложната финансова мрежа – част от която законна, друга скрита – подкрепяща „Хамас“, или Ислямското съпротивително движение, и властта му над Ивицата Газа, където ръководи от 2007 г.

Матю Левит, бивш американски държавен служител, специализиран в контратероризъм, изчислява, че по-голямата част от бюджета на „Хамас“ от над 300 млн. долара идва от данъци върху бизнеси, както и от страни като Иран и Катар или от благотворителност.

Миналия февруари Държавният департамент на САЩ съобщи, че „Хамас“ набират средства в други страни от Персийския залив и получават дарения от палестинци, емигранти и собствени благотворителни организации.

От Ройтерс не са могли да осъществят контакт с представител на „Хамас“ за коментар. В миналото от групировката са посочвали, че налагането на финансови ограничения върху техни донори е опит да се неутрализира съпротивата срещу Израел.

„Хамас“, която е обявена за терористична организация от САЩ и страни като Великобритания, все повече използва криптовалути, кредитни карти или фалшиви търговски сделки, за да избегне увеличаващите се международни ограничения, коментира Левит.

„Хамас“ е един от по-успешните потребители на криптовалута за финансиране на тероризъм“, смята Том Робинсън, съосновател на блокчейн изследователската фирма Elliptic.

Въпреки това по-рано тази година от групировката съобщиха, че се оттеглят от криптосектора след серия загуби. Системата на т. нар. споделена счетоводна книга на блокчейна може да направи такива трансакции проследими.

Изследователската фирма TRM Labs съобщи по-рано тази седмица в бележка, че набирането на средства чрез криптовалута в миналото се е увеличавало след случаи на насилие с „Хамас“. След сраженията от май 2021 г. контролирани от „Хамас“ криптоадреси са получили над 400 хил. долара, съобщават от TRM Labs.

Но след вълната от насилие този месец групи за подкрепа, свързани с „Хамас“, са прехвърлили едва няколко хиляди долара чрез криптовалута, отбелязват от TRM.

„Една вероятна причина за ниските обеми на дарения е това, че израелските власти се прицелват в тях незабавно“, посочват от TRM, като допълват, че израелските власти са задържали криптовалути на стойност „десетки милиони долари“ от свързани с „Хамас“ адреси през последните години.

Между декември 2021 г. е април тази година израелските власти са поели контрола върху почти 190 криптосметки, за които се твърди, че са свързани с „Хамас“.

Последна актуализация: 14:38 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още