IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губи ли Иран статус в Близкия изток с позицията си за войната на "Хамас"

Какви са перспективите пред радикалните ислямистки организации и държави, коментира международният анализатор доц. Любов Минчева

20:54 | 11.10.23 г.

Най-вероятно ръководството на Иран е знаело за атаката на "Хамас" и я е насърчил, като с това само ще загуби още повече статус, особено след икономическия крах в Ливан под ръководството на другото прокси на Техеран - "Хизбула". Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria международният анализатор доц. Любов Минчева.

„Атаката срещу Израел е тероризъм по всички критерии, а подкрепяната от Иран "Хамас" е призната като терористична организация от ЕС, САЩ, Канада. Макар да не е единствената, която защитава палестинската кауза, "Хамас" е най-радикалната група, която пое властта в Газа след изборите през 2006 г.“, посочи тя и прогнозира, че Иран върви в посока, която не съответства на собствените му интереси.

По думите ѝ Иран губи позиции в региона в последните години, а имиджът на ислямската република пострада допълнително от смъртта на Махса Амини в ареста на моралната полиция и последвалите бунтове през 2022 г. Минчева смята, че Техеран може да се опитва да насочи вниманието на обществото повече към външни проблеми, но едва ли ще спечели много във вътрешен план от действията на своите проксита "Хамас" и "Хизбула".

"Демонстрациите по повод на убийството на Амини показаха, че общественото мнение в Иран, дори в тази изостанала в политическо, културно, демократично отношение страна, се развива. Бяхме изненадани и шокирани, че могат да се получат такива големи протести и хората да изразяват мнение по отношение на демократични процеси", потвърди тя.

Доц. Костова смята, че Ливан също се превърна в „една провалена държава“. „Какви са перспективите пред подобни радикални ислямистки организации или държави, които ги подкрепят в бъдеще? Ами, печални, риторично коментира анализаторът и потвърди, че ще отнеме време и много ресурси за развития свят, докато изчака тяхната деволюция.

Според нея е притеснително, че някои западни страни много бързо се доверяват на бивши терористични организации, като "много нереалистично" очакват те да се променят.

„"Хамас" иска невъзможното. Има алтернативи на "Хамас" - "Фатах", Организацията за освобождение на Палестина, които имаха някакви визии да се създаде автономно управление в палестинските територии, като паралелно се търсят пътища за мирно и по-цивилизовано решаване на споровете, припомни доц. Костова. – Имаше дори идея за създаване на две държави, където всяка общност да управлява своята територия. "Хамас" не приема идеята за създаване на две държави, но има амбиция да създаде цялостна палестинска държава от територии, които са съществували преди войната от 1967 г. Целта на "Хамас" е да създаде ислямистка държава по подобие на тази, която създаде "Ислямска държава" преди десетилетие.“

Тя е убедена, че преговори с "Хамас" са почти невъзможни, особено след като групата заплаши с публични екзекуции отвлечените израелци по време на атаката, но допусна, че съседни държави – особено Саудитска Арабия – може да имат някакъв дипломатически успех.

„Атаката дойде на фона за засилени разговори между САЩ, Израел и Саудитска Арабия за нормализиране на отношенията между двете близкоизточни държави, от което най-голям губещ щеше да бъде Иран“, прогнозира доц. Минчева.

Ако споразумението беше станало факт, "Израел щеше да получи много сериозна подкрепа за своята държавност и политика от страна на арабските си съседи. Това партньорство щеше да елиминира или подкопае изключително много позициите на Иран... като регионален водач."

След атаката няма особени надежди за осъществяване на споразумението, тъй като Рияд няма да може да преодолее съпротивата в арабското общество и е немислимо да покаже някаква подкрепа за Израел извън декларативни призиви за деескалация.

Какви са сценариите за развитието на конфликта в Близкия изток? Провалиха ли се израелските служби при атаката на "Хамас" и има ли паралели с войната от Йом Кипур от 1973 г. може да разберете отговора на тези въпроси, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още