IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: При скок в цените на горивата ще се обмисля компенсация

Компенсиращата мярка за потребителите ще е различна от мярката за 25 стотинки отстъпка, каза финансовият министър

12:21 | 10.10.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

При нов ръст в цените на горивата вследствие на конфликта в Израел ще се търси компенсираща мярка за потребителите, която обаче ще е различна от приложената преди месеци мярка от 25 стотинки за зареждане на литър гориво. Това стана ясно от коментар пред журналисти на финансовия министър Асен Василев.

По-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи, това ще има отражение за идващата зима по отношение на инфлацията и цените на петрола. 

"По-скоро ще трябва да се насочим към други мерки, тъй като мярката 25 стотинки отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от ЕК във всички тези европейски държави. Единственият начин тази мярка да бъде възобновена, е, ако важи за всички автомобили, в това число и за небългарските транзитно преминаващи, което би я направила икономически неоправдана, тъй като няма целево да се подпомогнат българските потребители. Така че, по-скоро ще търсим други варианти да се подпомогнат хората" коментира министърът на финансите, цитиран от БНТ.

"България има ресурс за оказване на хуманитарна помощ на Израел, както в бюджета на МВнР, така и в централния бюджет. Вече е въпрос на конкретните министерства да се свържат с Израел и да видят какво би било от полза, след което ние ще го остойностим", каза Василев.

Той подчерта, че България е заявила ясна подкрепа за Израел. 

По думите на Василев е прекалено рано да се оцени ефектът от конфликта. „Това ще зависи от реакциите на Саудитска Арабия, на Иран, както и от реакциите на международните пазари на петролни продукти. Следим ситуацията, тъй като това се отразява на цялата икономика и на бюджетните постъпления“, посочи още финансовият министър. 

В коментар за бюджета за догодина Василев каза, че се планира при 3% дефицит и за момента няма притеснения. "Бюджетния дефицит към края на септември е 0,4%. До края на годината трябва да достигне 3%, така че се движим съвсем в разчетите, даже малко по-добре от това, което имахме като вътрешни месечни планове“, коментира финансовият министър.

Той повтори, че първо трябва да бъдат приети данъчните закони, защото бюджет се прави при вече приети данъчни закони. „Лятото нямахме този лукс и съответно трябваше бюджетът да върви в пакет с данъчните като преходни и заключителни разпоредби… В момента НС е във ваканция, точно в месеца, в който Законът за публичните финанси е определил за приемането на данъчните закони, така че вероятно ще има известно изместване във времевата рамка, в която да бъде приет бюджета", каза Василев.

Във връзка с продължаващите протести на енергетици и миньори Василев каза: "Това, което миньорите искат - да се изтеглят териториалните планове, няма да се случи, тъй като това означава България да загуби 1,6 млрд. лв., които са предвидени, за да може да се направи плавен преход в тези региони“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още