IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Акциите от сектор "Отбрана" ще се търсят при ескалация в Близкия изток

Какво ще предприемат инвеститорите при разрастване на геополитическия конфликт, коментира изпълнителният директор на "Експат Асет Мениджмънт"

21:04 | 10.10.23 г.

Заради нарастващия геополитически риск инвеститорите отново се насочиха към отбранителния сектор, като акциите на компании в сферата поскъпнаха с между 7% и 10%. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт".

„Реакцията на капиталовите пазари на избухналия конфликт между "Хамас" и Израел беше слаба, като индексите в САЩ затвориха на положителна територия в понеделник, а понижението в Европа бе малко над 1%. Най-силна реакция имаше при суровините – с ръст на цената петрола от близо 5%, и насочване на капитали към активи-убежища като злато и облигации на САЩ“, коментира той.

Дончев посочи, че за момента няма сериозни опасения, че конфликтът ще прерасне в по-глобален, и напомни, че пазарите са свикнали регионът на Близкия изток да е волатилен, което обяснява приглушената реакция.

"Сегашното нападение на "Хамас" беше изненада, но като цяло случващото се в региона не е изненада за инвеститорите. От началото на годината, в комбинация със ситуацията в Украйна, това беше най-вероятният геополитически конфликт. За момента инвеститорите заключават, че това е регионален конфликт", смята Дончев.

Той обаче предупреди, че все пак стои въпросът дали Иран ще бъде въвлечен в конфликта и каква ще бъде реакцията на САЩ и Саудитска Арабия. „С развитието на ситуацията инвеститорите с дълги позиции в рискови активи ще напаснат стратегиите си чрез хеджиране, излизане от най-рисковите позиции и изложени активи и навлизане в злато и държавни ценни книжа“, прогнозира мениджърът.

Дончев потвърди, че традиционно, при ескалация на конфликта, "особено в началото най-пострадали са акциите и то най-вече цикличните, които са много зависими от икономическата активност и търговията, както и авиокомпаниите“. Той смята, че те са в най-рисковата зона и евентуалната ескалация би довела до по-сериозни спадове. „Акциите в региона е най-естествено да бъдат ударени – индексът на Израел вече потъна значително“, посочи Дончев.

Материалът не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Повече за реакцията на пазарите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още