IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът е изправен пред труден баланс по отношение на конфликта в Израел

Както европейски, така и американски дипломати се опитват да комбинират подкрепата за Тел Авив с призиви за сдържаност спрямо палестинците

13:48 | 16.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Докато Израел се подготвя за очевидно неизбежна сухопътна инвазия в Газа, вълна от западни дипломати и политици пристигат в Йерусалим. Но гостите от САЩ и Европа имат сложно - и определено противоречиво, послание. Те изразяват пълна подкрепа за Израел в ответния удар срещу „Хамас“, но също така призовават израелците да действат сдържано, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Това заяви и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещението си в Тел Авив в четвъртък. Подобна гледна точка беше изразена и от председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при визитата ѝ в Израел в петък.

В Брюксел има известна нервност относно факта, че Фон дер Лайен пристигна в Израел точно когато правителството на страната призова повече от 1 млн. жители на Газа да напуснат северната част на ивицата. Безпокойството е, че председателят на ЕК може да изглежда така, сякаш одобрява военни действия, които ще причинят масови цивилни жертви и бързо ще бъдат заклеймени като военни престъпления.

„Може би сме на път да видим мащабно етническо прочистване“, казва един дипломат от ЕС. Друг високопоставен служител на Брюксел заяви, че ЕС вече трябваше да се е присъединил към призивите на генералния секретар на ООН Израел да зачита международното хуманитарно право.

Но някои в Брюксел твърдят, че е много по-добре да се предаде позицията на ЕС на израелците лице в лице, вместо да се комуникира чрез публикации в социалната платформа X (бившата Twitter – бел. прев.).

В по-широк план европейските представители казват, че се фокусират върху три основни аспекта на конфликта. Първо, самата битка. Второ, реакциите в по-широкия регион. И трето, отговорът извън Запада. „Страховете ни са, че ще платим висока цена в глобалния юг заради този конфликт“, споделя един представител.

Но в западните столици има много слаба увереност, че Израел ще се вслуша в призивите за сдържаност. „Те смятат, че са изправени пред втори потенциален Холокост и се борят за оцеляването на държавата си“, посочва един представител на ЕС. „Те няма да ни послушат.“

Европейските дипломати също така бяха поразени от това колко малък интерес е показало израелското правителство към приоритизирането на живота на заложниците, държани в Газа, някои от които са от европейски страни.

По-широкият регион на Близкия изток е и ключов фокус на политиката на САЩ. След Израел Блинкен ще посети няколко други страни в региона, включително Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Египет. Западни служители разговаряха с египетските си колеги за възможността страната да отвори границата си с Газа, за да позволи на бежанците да напуснат територията. Но египтяните в момента са категорични, че няма да направят подобно нещо. Те твърдят, че вече приемат бежанци, бягащи от други конфликти, като този в Судан. А и споделят широко разпространените опасения, че след като Израел веднъж принуди палестинците да напуснат Газа, той никога няма да ги пусне обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
andy
преди 6 месеца
Западналите гости призовават израелските вapвapи да не са толкова вapвapи!!! :-))) Щеше да е смешно, ако не беше трагично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още