IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой финансира „Хамас“? Международна мрежа от криптовалути, кеш и НПО-та

Новите опити да се спре достъпът на групировката до официални финансови канали едва ли ще има успех, прогнозира анализатор

14:38 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Морски превоз и кухи компании

Независимо дали чрез криптовалути, или по други начини съюзниците на „Хамас“ са намерили начини да вкарват пари в Газа. Държавният департамент на САЩ съобщи, че Иран осигурява до 100 млн. долара годишно подкрепа за палестински групи, включително „Хамас“, посочвайки начини за придвижване на парите чрез кухи фирми, трансакции за морски превоз и благородни метали.

Представители на иранската държава не са отговорили непосредствено на запитване за коментар на Ройтерс.

До миналата година „Хамас“ е имала установена тайна мрежа от компании, управляващи инвестиции на стойност 500 млн. долара във фирми от Турция до Саудитска Арабия, посочиха от американското финансово министерство, когато обявиха въвеждането на санкции срещу компаниите през май 2022 г.

Израел от години обвинява иранските управляващи в насърчаване на насилие чрез снабдяването на „Хамас“ с оръжия. Техеран, откъдето не признават държавата Израел, признава, че осигурява морална и финансова подкрепа за групата.

Подкрепата за палестинската кауза е основен стълб на ислямската република от революцията от 1979 г. и начин страната да се наложи като лидер на мюсюлманския свят.

Богатата на газ Катар също дава стотици милиони долари на Газа от 2014 г. В даден момент средствата дори достигнаха до 30 млн. долара на месец за оперирането на единствената електроцентрала в анклава и подкрепа за нуждаещи се семейства и държавни служители в управляваното от „Хамас“ правителство.

„Катарската помощ осигурява 100 долара за най-бедните палестински семейства и удължи периода на налично електричество на ден в Газа“, отговоря катарски представител на запитване за коментар, допълвайки, че средствата са помогнали „да се поддържа стабилност и качество на живот за… палестинските семейства“.

Палестинци чакат на опашка за получаването на 100 долара помощ от Катар в пощенски клон в Газа, февруари 2021 г. Снимка: Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images Палестинци чакат на опашка за получаването на 100 долара помощ от Катар в пощенски клон в Газа, февруари 2021 г. Снимка: Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images

Катар върви по тънък външнополитически лед – на територията на страната е и най-голямата военна база на САЩ в региона.

Правилата на парите

Катарското финансиране за Газа всъщност преминава през Израел, коментира запознат с процеса източник.

Средствата се предават по електронен път от Катар до Израел. Представители на Израел и ООН след това носят на ръка парите през границата в Газа.

Парите се разпределят директно към нуждаещите се семейства и държавни служители в Газа и всяко семейство или отделен човек трябва да се подпише, че парите са получени. Копие от списъка с имена и подписи отива в Израел, друго копие за ООН и друго за Катар.

„Катарската помощ за Ивицата Газа е напълно координирана с Израел, ООН и САЩ“, коментира катарски държавен представител.

През последните години Катар вкара гориво от Израел за единствената електроцентрала в Газа. Също така изпрати египетско гориво, което „Хамас“ може да препродаде, използвайки средствата за заплати.

Стивън Реймър от аналитичния център Royal United Services Institute предвижда, че новите опити да се ограничи напълно достъпът на групата до официални финансови канали ще имат ограничен успех. „Техните тактики за финансиране се разраснаха, така че да заобикалят тези“ ограничения, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още