IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещение на Байдън в Израел крие рискове за сигурността и политически предизвикателства

Германският канцлер Олаф Шолц вече обяви, че ще пътува за страната

23:21 | 16.10.23 г.
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Белият дом трябва да се справи с редица щекотливи политически предизвикателства и проблеми в областта на сигурността, докато официални представители обмислят възможно пътуване до Израел, което може да донесе дългосрочни дипломатически ползи на американския президент Джо Байдън, пише Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху покани Байдън, който е категоричен в подкрепата си за Израел, най-близкия близкоизточен съюзник на Вашингтон. Страната все още не може да се съвземе след опустошителното трансгранично нападение на палестинските бунтовници от „Хамас“ на 7 октомври, при което загинаха 1300 израелци.

Белият дом отказа коментар относно евентуални планове за пътуването. Говорителката на Националния съвет за сигурност Ейдриън Уотсън заяви в комюнике, че „нямаме ново пътуване за обявяване“.

Подобно пътуване би било рядък и рискован избор, показва американската подкрепа за Нетаняху, докато САЩ се опитват да предотвратят по-широка регионална война с участието на Иран, ливанския му съюзник „Хизбула“ и Сирия и докато храната и горивото в Газа намаляват. Властите в анклава съобщават, че над 2800 души са били убити при израелски атаки.

Пътуването обаче може да даде на Байдън нов лост да повлияе на събитията по суша и да подобри имиджа си у дома.

Байдън и Нетаняху, които в повечето време бяха неловки съюзници, обединиха силите си, въпреки че са на противоположни мнения относно пътя напред в Близкия изток. Байдън често подчертава подкрепата си за независими израелска и палестинска държава.

Лична среща ще позволи на Байдън да обсъди на четири очи притесненията и възможните червени линии в очертаващата се израелска сухопътна операция в Газа.

Показвайки уникалните рискове за сигурността при пътуване на Байдън, американският държавен секретар Антъни Блинкен, който е в Израел за срещи, беше принуден да се приюти в бункер за пет минути заедно с Нетаняху, когато по време на срещата им се задействаха сирени в Тел Авив.

Въоръженото крило на „Хамас“ съобщи, че е изстреляло „дъжд от ракети“, включително срещу летище "Бен Гу„ион", основното международно летище в Израел.

Страната планира сухопътна офанзива в Газа, която се очаква да засили хуманитарната криза там, ракети бяха изстреляни между Ливан и Израел, а израелци в цялата страна продължават да търсят убежище от изстрелваните от „Хамас“ ракети.

Планирането на пътуването поставя пред Белия дом по-сложни въпроси, отколкото при изненадващото пътуване на Байдън през февруари до Украйна, което беше обсъдено и планирано много по-рано.

Други западни лидери, включително германският канцлер Олаф Шолц и депутати, планират сходни визити в Израел тази седмица, както и членове на Конгреса. Американски президенти рядко посещават съюзници малко след избухването на конфликт, като обичайно оставят работата за високопоставен дипломат или представител от областта на отбраната.

Около 78% от американците, включително мнозинството от демократите и републиканците, подкрепят дипломатическите усилия на САЩ да позволят на жителите на Газа да избягат от боевете и да се установят в безопасна страна, сочат резултатите от допитване на Ройтерс и Ipsos. 41% от анкетираните са съгласни с твърдението, че „САЩ трябва да подкрепят Израел“ в конфликта с „Хамас“, а само 2 на сто са заявили, че САЩ трябва да подкрепи палестинците.

Байдън може да съчетае визитата си със среща с палестинския президент Махмуд Абас на Западния бряг, както направи при предишно пътуване до Израел като президент миналата година, казва Алон Пинкас, дългогодишен външнополитически съветник в Израел, който е бил част от правителството на бившия израелски премиер Ехуд Барак.

Байдън е посещавал Израел десет пъти, първо като сенатор през 1973 г. преди войната от Йом Кипур да въвлече Израел, Египет и Сирия. Редица президенти са били на посещение в страната, включително Ричард Никсън през 1974 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още