IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следваща стъпка на Израел срещу "Хамас" може да е различна от очакваното

Никога не сме говорели за сухопътна операция, казва говорител на израелската армия

19:27 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Камиони с хуманитарна помощ на територията на Египетв близост до пункта Рафах. Снимка: Bloomberg LP
Камиони с хуманитарна помощ на територията на Египетв близост до пункта Рафах. Снимка: Bloomberg LP

Израелските военни са готови за следващата фаза от кампанията си срещу "Хамас", но тя може да се окаже различна от очакваното, пише Ройтерс. Израел струпа войска по границата с Ивицата Газа, блокира достъпа на вода, електроенергия, храни и горива и нареди евакуацията на цивилното население в северните части на анклава.

Очакванията на всички бяха, че военните се готвят за мащабна сухопътна операция, която цели освобождаването на заложниците, взети от "Хамас" при изненадващата атака на 7 октомври. "Всички говорят за сухопътна операция, но може да бъде нещо съвсем различно", каза един от израелските командири по време на брифинг. Според полковник Ричард Хехт Израел никога не е уточнявал каква ще бъде следващата стъпка в действията си.

The Wall Street Journal посочва, че в последните часове Израел е извършил въздушни удари по 200 цели в Ивицата Газа броени часове преди визитата на американския президент Джо Байдън в Тел Авив.  Военните отговарят и на огъня, идващ от южните части на Ливан.

Има въздушни попадения на километър от пункта Рафах на границата с Египет, предава CNN, позовавайки се на информация на свой нещатен сътрудник, който обаче предава от територията на Египет в близост до пункта. На място се образуват колони с камиони с хуманитарна помощ. Израел ще допусне доставките, но ще ги прекрати веднага, ако "Хамас" се възползва от тях.

Засега границите на Ивицата Газа остават затворени и много международни огранизации и световни лидери осъждат блокадата на анклава, която води до страдания за цивилните граждани. Не всички палестинци подкрепят "Хамас", коментира преди своето посещение в Израел Джо Байдън, но и беше категоричен, че военните групировки на "Хамас" трябва да бъдет спрени.

От организацията отговориха в интервю за CNN, че американският президент се е подвел по наратива на Израел. Неговото посещение има за цел само финансова и морална подкрепа за Израел и да окуражи окупаторите да извършват още престъпления срещу нашите палестински братя и сестри, деца и възрастни", заяви говорител на "Хамас".

Според ООН в магазините в Газа има храни за по-малко от седмица. В Египет пристигнаха колони с хуманитарна помощ и САЩ преговарят с Израел тя да бъде допусната в Газа като се търси начин тя да не стигне до "Хамас".

След среща с йорданския крал Абдула ІІ в Берлин германският канцлер Олаф Шолц предупреди Иран и "Хизбула" да не се намесват в конфликта между Израел и "Хамас". Шолц вече започна обявената си по-рано официална визита в Тел Авив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още