IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън ще посети Израел и Йордания

Русия е предложила помощ за дипломатическо решение на кризата, посещението на Байдън не би спрямо сухопътна операция в Газа

07:38 | 17.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Израел в сряда (18 октомври), анонсира държавният секретар Антъни Блинкен по време на заседание с военновременното правителство на страната, пише CNN. Срещата е последната в рамките на дипломатическия тур в Близкия изток през последните дни. Блинкен посети седем държави в региона, започвайки посещението си в Тел Авив и завършва отново в Израел в опит да бъде намерено дипломатическо решение на кризата.

От Белия дом допълват, че Байдън планира още посещение в Йордания, където ще разговаря с крал Абдула ІІ. В програмата му са предивидени срещи още и с президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси и на Палестинската автономия Махмуд Абас. Посещението в Йордания ще бъде фокусирано основно върху хуманитарната помощ, каза още съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Той беше категоричен, че в Белия дом са си "написали домашното" и не биха извършили визитата, ако не са сигурни, че всички "параметри на безопасността" са налице. Цялата обиколка на Байдън ще бъде в рамките на ден, допълни още Кърби.

Израелските военни заявиха, че посещението на американския президент няма да "обърка или забави" тяхна сухопътна операция в Ивицата Газа. "Доколкото си спомням, президентът каза, че "Хамас" трябва да бъде унищожен и това е нашата военна цел", коментира говорителят на армията Йонатан Конрикус, цитиран от CNN.

Преди очакваната среща с американския президент премиерът Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Според съобщение от кабинета на Нетаняху страната му няма да спре, докато не унищожи военните крила на "Хамас". Според съобщенията на Кремъл Путин е уверил израелския си колега, че Русия е готова да помогне за мирното решаване на конфликта.

Руският президент е говорил още с лидерите на Палестинската автономия, Сирия, Иран и Египет, допълват още от Кремъл.

Израелските военни продължават да блокират Ивицата Газа, както и да извършват въздушни обстрели в региона, което получава внимателна критика дори и от близки съюзници. Преди ден Блинкен и Байдън коментираха, че Израел има правото на отговор, но "зависи какъв е той", както и че не всички палестинци поддържат "Хамас".

Блокадата на Ивицата Газа ще продължи, докато не бъдат освободени заложниците, които "Хамас" държи, казват от израелските военни сили. Според последните оценки в плен са близо 200 души, като голяма част от тях са участници в музикален фестивал и жители в приграничните райони, включително и деца.

По данни на Института за изучаване на войната (ISW) "Хамас" също използва дронове и артилерия, за да обстрелва южните части на Израел, макар че интензивността започва да намалява спрямо 13 октомври.

Израелските военни все още са в готовност за мащабна сухопътна операция в Ивицата Газа, която обаче може да ескалира конфликта, отваряйки нови фронтове, например с Иран.

Конвои с хуманитарна помощ са на границата между Египет и Ивицата Газа, но засега пунктът остава затворен. В последните дни се очаква масова евакуация през Рафах, за което активно преговаря САЩ. Много държави съобщават за свои жители в Газа. Предоставяне на хуманитарна помощ е била обсъдена между Блинкен и израелските власти. Опасенията на Израел са, че тя може да бъде взета или унищожена от "Хамас" и да не стигне до палестинците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още