IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Западът не трябва да има монопол над изкуствения интелект

Русия подготвя амбициозна стратегия за развитие на технологията

20:35 | 24.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg
Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин предупреди, че не трябва да се позволява на Запада да развива монопол в сферата на изкуствения интелект (AI) и каза, че скоро ще бъде одобрена много по-амбициозна руска стратегия за развитие на технологията, предава Ройтерс.

Китай и САЩ са водещи играчи в разработването на AI, който много изследователи и глобални лидери смятат, че ще трансформира света и ще направи революция в обществото по начин, каквато направи въвеждането на компютрите през 20-и век.

Москва има амбициите да стане сила в изкуствения интелект, но усилията ѝ бяха възпрепятствани поради войната в Украйна, която накара много висококвалифицирани специалисти да напуснат Русия и предизвика санкции от страна на Запада. Последните възпрепятстваха вноса на високотехнологични продукти в страната.

На конференция за AI, организирана в Москва, на която седеше до изпълнителния директор на „Сбербанк“ Герман Греф, Путин заяви, че опитът за забраняване на AI е невъзможен, въпреки понякога обезпокоителните етични и социални последици от новите технологии.

„Не можете да забраните нещо. Ако го забраним, то ще бъде разработено някъде другаде и ние ще изостанем“, коментира той.

Путин предупреди, че някои западни системи за онлайн търсене и генеративни модели игнорират или дори обръщат гръб на руския език и култура. По думите му подобни западни алгоритми по същество смятат, че Русия не съществува.

„Разбира се, монополът и доминацията на такива системи, такива извънземни системи, е неприемлив и опасен“, коментира той.

Китай и САЩ са много по-напред от други страни, що се касае до изследванията на изкуствения интелект, според повечето класации, макар че европейските държави, както и Индия, Русия, Израел, Южна Корея и Япония също фигурират в списъците.

Но войната в Украйна и усилията за мобилизиране на бойци предизвикаха отлив на голям брой образовани руснаци. Същевременно западните санкции прекъснаха международното сътрудничество с центровете за развитие на изкуствения интелект на запад.

„Човечеството започва нова глава от своето съществуване във всички сфери от живота ни“, посочи Путин за AI, допълвайки, че Русия трябва да подобри позициите си в AI, както по отношение на амбициите, така и на изпълнението.

„В съвсем близко бъдеще, като една от първите стъпки, ще бъде подписан президентски указ и ще бъде одобрена нова версия на националната стратегия за развитие на изкуствения интелект“, коментира Путин на конференцията.

Путин твърди, че новата стратегия ще включва значителни промени, включително „разширяване на фундаменталните и приложни изследвания в областта на генеративния изкуствен интелект и големите езикови модели“.

По думите на държавния глава на руските изследователи трябва да се даде по-добър достъп до суперкомпютри, докато руското научно образование, насочено към AI, трябва да бъде подобрено.

Освен това Русия ще трябва да промени закони, да засили международното сътрудничество и да осигури повече инвестиции в развитието на изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
THE_TRADER
преди 5 месеца
Тя тая работа с президентски укази не става!И на рашките помощ за пиен`ье на самогон от интелект не им трябва - ни естествен, ни изкуствен! ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
melon
преди 5 месеца
Процесорите ще работят с водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: evlogi ... :)))... когато започнаха да излизат първите роботи кучета с ИИ за взаимодействие с околната среда (заобикаляне на препятствия , организиране на маршрути , изпълнение на команди) ... имаш ли спомен рассияните с какво се похвалиха ?! робот дето носи РПГ , робот дето носи калашников ... по света хората се надпреварват да ги интегрират в строителство , складове , в помощ на трудно подвижни хора , за носене на стоки ... рашибозука им закачи оружия ... православни ценности ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
evlogi
преди 5 месеца
Их че православен ИИ ще се получи.Веднага ще разработи нов метод за приготвяне на самогон и ще съчини нова отбранителна доктрина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още