IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК даде зелена светлина за придобиването на "Булсатком" от United Group

Сделката беше одобрена въпреки силната съпротива от страна на конкуренцията

17:00 | 16.02.24 г. 1
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално даде зелена светлина за сделката по придобиването на „Булсатком“ от страна на собственика на Vivacom. Това става ясно от решение на комисията, публикувано на сайта ѝ.

„Юнайтед Груп България“ ЕООД получава разрешение да придобие пряк едноличен контрол върху „Вива Корпорейт България“ ЕООД и непряк едноличен контрол върху „Булсатком“ и дъщерните ѝ дружества. Припомняме, че КЗК започна задълбочено проучване на споразумението в края на 2023 г.

Това се случи, след като ускореното проучване на регулатора показа, че придобиването води до хоризонтално припокриване на пазарите на дребно на разпространение на телевизионни програми и предоставяне на фиксиран интернет.

В документите до регулатора купувачът посочва, че целите на сделката са две – да се разшири търговското му присъствие в България, както и да се предоставят по-качествени услуги в полза на клиентите на „Булсатком“ и нейните дъщерни дружества.

В публикуваното днес решение на КЗК се посочва, че „след осъществяване на нотифицираната сделка за конкурентните телевизионни канали ще останат достатъчно алтернативни платформени оператори (общо над 240), чрез които да се разпространяват и да достигат до зрителите...“

Това се случва на фона на категорична съпротива от страна на другите два основни играча на телекомуникационния пазар у нас – A1 България и Yettel. Те се обявиха против придобиването, защото то може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние. Позицията им е с оглед на факта, че United Group е собственик на медийната група Нова Броудкастинг Груп. В съобщение до медиите A1 и Yettel заявиха, че сделката би довела до недопустима концентрация с особено висок пазарен дял – един участник ще контролира повече от 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет.

КЗК е на мнение, че „Юнайтед Груп България“ ЕООД потенциално няма възможност да пречи на навлизането на нови конкуренти, защото бариерите за навлизане на съответните пазари са преодолими.

„Същевременно наличието на немалък брой активни оператори на засегнатите съответни пазари, включително с изградена собствена канална мрежа, както и съществуването на определена алтернатива в инфраструктурата на мрежовите оператори, свидетелства, че съществуващата бариера е преодолима“, пише КЗК.

Участниците в гласуването на решението са председателят на комисията Юлия Ненкова, заместник-председателят Димитър Кюмюрджиев, както и останалите членове – Георгица Стоянова, Красимир Витанов, Красимир Зафиров и Пламен Киров. Не е ясно обаче кой как е гласувал.

Съпротива срещу сделката имаше не само от конкурентните телекоми. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков излезе с изявление, в което призова комисията да не взима решение, а вместо това да изчака подмяната в повечето регулатори, която предстои. Отговорът на купувача не закъсня – групата обяви, че е шокирана от думите на Петков и каза, че той се опитва да повлияе на бъдещото решение на регулатора, който е независим.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от съобщаването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 месеца
"Чудесно" сега официално няма да има 4ти мобилен оператор у нас...свга ще има инфлационни клаузи и надути оферти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още