IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще проучва сделката на United Group за „Булсатком“

Сделката води до хоризонтално припокриване на пазарите на дребно на разпространение на ТВ програми, смятат от Комисията

13:55 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренция (КЗК) започва задълбочено проучване относно намерението на „Юнайтед Груп България“ ЕООД да придобие пряк едноличен контрол върху „Вива Корпорейт България“ ЕООД и непряк едноличен контрол върху „Булсатком“ ЕООД и неговите дъщерни дружества.

След ускореното проучване информация и доказателства Комисията е установила, че сделката води до хоризонтално припокриване на пазарите на дребно на разпространение на ТВ програми и на предоставяне на фиксиран достъп до интернет, посочва се в съобщение на антимонополната комисия.

Предвид обстоятелството, че придобиващата контрол група, чрез „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД, продава на едро права за разпространение на телевизионни програми, който се явява горестоящ пазар на разположения надолу по веригата пазар на разпространение на ТВ програми на дребно, сделката поражда и вертикални ефекти, пише в решението на Комисията.

КЗК счита за необходимо да бъде извършено задълбочено проучване, което ще ú позволи да направи своите крайни заключения относно ефекта на сделката върху конкуренцията на засегнатите съответни пазари. 

Собственикът на „Виваком" United Group обяви в началото на ноември подписването на договор за придобиване на доставчика на платена сателитна телевизия в България „Булсатком".

„Булсатком" обслужва домакинства и бизнес абонати чрез своите услуги за сателитна телевизия, IPTV и интернет. Компанията има също така собствена национална оптична инфраструктура и дистрибуторска търговска мрежа.

Преди дни Административният съд на област София спря предварителното изпълнение на сделката за покупката на "Булсатком" от дружеството "Словения Броудбанд", част от United Group. Срещу сделката, одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, се обявиха другите два телекома у нас - A1 и Yettel. Двете дружества заявиха, че сделката може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние. Според съда изложените аргументи са приети и жалбите са основателни. КЗК е постановила незабавно изпълнение на сделката, без да публикува мотиви за това решение, което е съществено нарушение и самостоятелно основание за отмяната му.

От А1 твърдят, че United може да се сдобие с господстващо положение и контрол както върху безплатното и платеното телевизионно съдържание, така и върху разпространението му. А1 и Yettel предупредиха още, че след придобиването United Group може да контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет.

Именно тогава стана ясно, че двата телекома са подали сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, която е започнала проверка по случая и предстои да се произнесе.

„Юнайтед Груп" стъпи на българския пазар през 2020 година с придобиването на „Виваком". От тогава групата предприе редица стъпки, за да засили своето присъствие на пазара. Базираната в Нидерландия „Юнайтед Груп" е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15,5 милиона потребители и близо 15 хил. служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още