IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булсатком" обвини "Виваком" в нелоялна конкуренция*

Това се случва само дни, след като собственикът на "Виваком" обяви, че ще придобие доставчика на сателитна телевизия

18:04 | 17.11.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Доставчикът на платена сателитна телевизия „Булсатком“ обвини в съобщение до медиите „Виваком“ в нелоялна конкуренция във връзка с постъпили сигнали от клиенти за „получаване на предложения от представители на „Виваком“ за прехвърляне към техните услуги“.

Това се случва само няколко дни, след като собственикът на „Виваком“ United Group обяви, че е подписал договор за придобиването на „Булсатком“.

„Във връзка с постъпили сигнали от наши клиенти за получаване на предложения от представители на Виваком за прехвърляне към техните услуги, бихме искали да заявим, че намираме подобни практики, насочени пряко към нашите клиенти, за форма на нелоялна конкуренция в условия на продължаващо производство за евентуално бъдещо придобиване на „Булсатком“ от страна на „Виваком“, пише доставчикът на сателитна телевизия.

В съобщението на „Булсатком“ се посочва, че на този етап компанията продължава да функционира самостоятелно и да предлага цялата си гама от услуги, тъй като сделката все още не е финализирана, а очаква одобрение от регулаторите.

„Категорично заявяваме, че до приключване на официалното производство по одобрение от регулаторните органи и последващ съдебен контрол, сделка между двете компании няма”, казват от компанията.

„Булсатком“ посочва още, че оценява лоялността на клиентите, които са подали сигнали, и смята, че става дума за „недобросъвестни оферти“.

United Group твърди, че България е ключов пазар за нея от гледна точка на стратегията ѝ за растеж.

От Vivacom коментираха в събота, 18 ноември, че категорично се разграничават от неоснователните твърдения на "Булсатком", че Vivacom е насочвала търговските си дейности предимно към клиенти на "Булсатком". "В нашите маркетингови и търговски дейности ние предлагаме нашите услуги на потенциални клиенти, независимо от техния настоящ доставчик. Работим на всеки от нашите пазари, спазвайки стриктно законодателството, и ще се защитим срещу всеки опит за накърняване на репутацията ни на пазара", посочва се в съобщение на дружеството, изпратено до медиите.

Планираната сделка предизвика недоволството на конкурентите на компанията на телекомуникационния пазар – A1 и Yettel. Преди дни те обявиха, че са против сделката за покупката на „Булсатком“. Като причина за това те изтъкват възможността споразумението да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние. United Group е собственик и на медийната група Нова Броудкастинг Груп.

От А1 твърдят, че United може да се сдобие с господстващо положение и контрол както върху безплатното и платеното телевизионно съдържание, така и върху разпространението му.  А1 и Yettel предупредиха още, че след придобиването United Group може да контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет.

Двата телекома са подали сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, която е започнала проверка по случая и предстои да се произнесе.

* Допълнено с позицията на Vivacom

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още