IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yettel и А1 ще оспорят придобиването на "Булсатком" от собственика на "Виваком"

Според тях сделката може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние

18:16 | 13.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Телекомуникационните оператори А1 и Yettel се обявиха против обявеното намерение от собственика на "Виваком" United Group за придобиване на доставчика на платена сателитна телевизия "Булсатком". Според тях евентуалното одобрение на сделката от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние.

United Group е собственик и на медийната група Нова Броудкастинг Груп.

"Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание", посочват от А1.

Сделката ще доведе до недопустима концентрация на особено висок пазарен дял – един участник ще контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет, предупреждават от Yettel и А1.

Преди дни United Group обяви подписването на договор за придобиване на "Булсатком", като сделката ще бъде финализирана след получаване на антитръстовите одобрения.

Според А1 това намерение на United Group потвърждава схемата, за която А1 и други пазарни играчи сигнализираха още в края на миналата година, когато предупредиха, че "Виваком" ще се опита да погълне "Булсатком" от настоящия му собственик, който го е купил със заем от United Group.

"Изумени сме от начина, по който "Виваком" прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на Виваком (United Group) се опита да купи "Булсатком" чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите United Group публично отрече да има такива намерения. От самото начало беше ясно, че United Group използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над "Булсатком" и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката", коментират от А1.

След подадените сигнали КЗК започна проверка, която още няма резултати.

Двата телекома призовават за адекватна намеса на регулатора, като планират да обжалват и сезират за случващото се компетентните български и европейски институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още